Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Шановні ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС!

26/04/2023

26 квітня 1986 року вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів українців. Аварія на ЧАЕС увійшла в історію, як найбільша техногенна катастрофа, що привела до негативних екологічних, медичних, соціально-економічних наслідків. Чорнобиль став тяжким уроком для людства, а наші співвітчизники – прикладом мужності та самопожертви. 

Чорнобиль – це перш за все біль. Це про зруйновані життя людей, 

історія про атмосферу, яка панувала тоді в нашій, ще радянській, країні:

тотального страху, недовіри, халатності та некомпетентності вищого

партійного керівництва. 

Тож цього дня, із болем у серцях, вшановуємо 37-мі роковини Чорнобильської трагедії, а головне тих, хто рятуючи нас від ядерної небезпеки, віддав свої життя. Час не загоїв чорнобильських ран, не стер у пам’яті важкі й трагічні події, імена мужніх людей, які виявили жертовність, високий патріотизм, і ціною власного життя й здоров’я зупинили ядерну катастрофу… Вічна їм слава!

Зараз, на дитячих майданчиках в містечках і селах, де немає активних бойових дій, символічно звучить дитячий сміх. Він нагадує нам про те, для кого ми живемо і працюємо. Ніколи ніщо не може бути вищим за життя людей, жодна ідеологія. Це головний урок Чорнобиля.

Масштаби трагедії могли б бути незрівнянно більшими, якби не мужність і самопожертва сотень тисяч учасників ліквідації наслідків аварії – наших співвітчизників. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації.

На обліку в управлінні соціального захисту населення Баштанської районної військової адміністрації перебуває 659 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них: 23 ліквідатори аварії першої категорії, 101 –  другої категорії, 369 – третьої категорії, 26 постраждалих громадян, 130 дітей, 10 вдів померлих ліквідаторів.

Низько схиляю голову перед ліквідаторами Чорнобильської катастрофи, сердечно дякую вам за мужність і відвагу, за виконаний громадянський обов’язок, за порятоване вашими зусиллями людство. Від душі бажаю кожному з вас міцного здоров’я, достатку і злагоди в родинах! 

Також висловлюю подяку персоналу Чорнобильської АЕС, який і досі щодня несе свою варту і мав мужність виконувати свою роботу навіть під дулами російських автоматів. Усім вам – і ліквідаторам, і працівникам станції – бажаю здоров’я та довгих років життя у мирній Україні.

Зараз, коли Україна чинить спротив російському вторгненню, а окупанти погрожують усьому світові новою ядерною катастрофою, подвиг українських ліквідаторів набуває особливої ваги. Україна як ніхто знає ціну радіаційної безпеки і зробить усе, щоб нічого подібного до Чорнобильської катастрофи більше не сталося. Ми безмежно вдячні нашим захисникам та віримо, що ми – український народ переможемо у цій війні, а «мирний атом» завжди буде мирним!

 

З повагою,

начальник Баштанської районної військової адміністрації Владислав Дмитрів.

Всі новини →