Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

єВідновлення: Роз'яснення від Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

13/06/2023

Як комісії отримати довідку про несудимість щодо власників та співвласників об’єкта нерухомого майна?

Направити офіційний запит до МВС. Враховуючи що МВС розглядає запит протягом 30 днів на цей період заява може бути відправлена на доопрацювання для очікування повного пакету документів, який уможливить прийняти рішення про погодження/відмову у компенсації.

Заявник може самостійно отримати таку довідку в мобільному застосунку «Дія» та надати її комісії при огляді об'єкта.

Як перевірити заявника та співвласників об’єкта нерухомого майна у санкційних списках?

Національним агентством з питань запобігання корупції розроблено реєстр фізичних осіб, на яких накладені санкції. Завдяки інформації з реєстру комісія має можливість перевірити власників/співвласників на наявність накладених санкцій. Зазначений реєстр доступний за посиланням https://sanctions.nazk.gov.ua/sanction-person/.

Чи підпадають під дію Порядку території, розташовані менше ніж на 30 кілометрів від територій активних бойових дій, територій, тимчасово окупованих Російською Федерацією?

Згідно з абзацом 3 пункту 6 Порядку компенсація надається на об’єкт нерухомого майна, розташований на території, що не включена до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції (крім територій можливих бойових дій, територій активних бойових дій, на яких бойові дії завершені на дату подання заяви).

Це означає, що під Послугу не підпадають території, на яких ведуться активні бойові дії, та тимчасово окуповані Російською Федерацією.

Чи потрібен сертифікований експерт у сфері будівництва, як член комісії з надання компенсації?

Положеннями Порядку не передбачена обов’язкова наявність відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов'язаних із створенням об'єктів архітектури. Разом з цим, наявність сертифікованих спеціалістів, які можуть бути за згодою залучені до роботи комісії на громадських засадах (безоплатно) чи за цивільно-правовим договором, значно покращить якість роботи комісії.

Одночасно необхідно зазначити, що Змінами до Порядку, прийнятими Урядом 30 травня 2023 року, передбачено, що до складу комісії має входити фахівець, який здобув вищу освіту у галузі знань «Будівництво та архітектура», крім спеціальності «Геодезія та землеустрій», або мають досвід роботи у сфері будівництва.

Що робити коли сформований комісією чек-лист перевищує ліміт 200 тисяч грн?

Діюча редакція Порядку, а також прийняті до нього 30.05.2023 року зміни, на жаль, не передбачають прямого механізму дій Комісії у ситуації, коли сума компенсації, зазначена в чек-листу, буде перевищувати 200 тис. грн..

Порядок містить лише обмеження щодо розміру компенсації – 200 тис. грн.

Єдина можлива дія Комісії в цій ситуації – це під час прийняття рішення про надання компенсації, враховувати це обмеження та не визначати в своєму рішенні більшої ніж ця сума. Рекомендація заявнику звернутися за отриманням

більшого розміру компенсації, яка буде передбачена новим Порядком, призведе до того, що заявник повинен буде відмовитися від свої заяви. Випадки відмови заявників від своїх заяв не передбачені Порядком. Крім того, ситуація, коли сума в чек-листу перевищує 200 тис. грн., на підпадає під жодну підставу, передбачену Порядком, за настання якої Комісія може прийняти рішення про зупинення розгляду заяви, в тому числі, і про відмову в наданні компенсації.

Чи можуть отримати компенсацію власники квартир у багатоквартирних будинках, в яких виконано ремонт пошкоджених місць загального користування?

Мешканці будинків, в яких виконано ремонт місць загального користування, можуть скористатися Послугою в разі пошкодження безпосередньо їх квартир.

Який орган є уповноваженим органом для забезпечення виконання завдань, передбачених Порядком?

Відповідно до абзацу першого пункту 7 Порядку, передбачено, що для розгляду питання надання компенсації з використанням електронної публічної послуги “єВідновлення” виконавчими органами сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, військовими адміністраціями населеного пункту або військово-цивільними адміністраціями населеного

пункту (далі – уповноважений орган) утворюється комісія з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України (далі – комісія).

Тобто Порядком прямо визначено уповноважений орган, який наділено повноваженням утворювати комісію (залежно від особливостей діяльності в умовах правового режиму воєнного стану органів місцевого самоврядування в межах тієї чи іншої територіальної громади).

Крім утворення комісії завданнями уповноваженого органу – виконавчого органу місцевої ради - також є:

- затвердження рішення комісії про надання/відмову у наданні компенсації протягом п’яти календарних днів з дня його прийняття;

- забезпечення завантаження копії рішення про надання/відмову у наданні компенсації посадовою особою такого уповноваженого органу з накладенням електронного кваліфікованого підпису, що базується на сертифікаті відкритого ключа, до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів

проти України, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України протягом п’яти робочих днів з дня його прийняття (далі – Реєстр пошкодженого та знищеного майна);

- здійснення розгляду скарг заявників на рішення комісії про надання компенсації (у тому числі її розмір), відмову у наданні компенсації.

Всі новини →