Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

ПАТРОНАТ у запитаннях та відповідях

23/06/2023

1. Що таке патронат?

Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах і потребує захисту, в сім’ї патронатного вихователя.

2. Яка мета патронату над дитиною?

Метою патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі під час відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) забезпечувати основні потреби дитини та виховувати її, а у разі неможливості відновлення функцій біологічної сім᾽ї  – до прийняття рішення щодо влаштування дитини до постійної форми сімейного виховання, яка буде найбільше відповідати її потребам.

3. Що означає послуга з патронату для дитини?

Дитина, влаштована у родину патронатного вихователя, отримує безпечне оточуюче середовище, догляд та реабілітацію у сімейному оточенні; спілкування з біологічною сім᾽єю.

4. Що означає послуга з патронату для батьків дитини?

Батьки дітей, влаштованих до родини патронатного вихователя, матимуть можливість усунути обставини, що заважають виконувати батьківські обов’язки належним чином, та отримати професійний соціальний супровід, що загалом сприятиме підвищенню батьківського потенціалу і воз’єднанню родини.

5. Яке значення має послуга з патронату для України?

Послуга з надання патронату над дитиною підтверджує важливість сімейних цінностей та забезпечує умови для деінституалізації дітей, які тимчасово не можуть проживати у власних родинах.

6. Хто такий патронатний вихователь?

Патронатний вихователь – особа, яка на професійній основі здійснює догляд, виховання і розвиток дитини/дітей, влаштованої/них в її сім’ю.

7. Хто може стати патронатним вихователем?

Патронатними вихователями можуть бути:

- громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка);

- мають позитивний досвід виховання дітей;

- мають житло (власне, орендоване чи на правах користування);

- не мають судимості;

- можуть забезпечувати догляд та виховання дітей, відповідно до стану свого здоров᾽я;

- пройшли навчання для  кандидатів у патронатні вихователі.

8. Які обов’язки патронатних вихователів?

Патронатний вихователь несе відповідальність за таке:

- збереження життя та здоров’я дитини, тимчасово влаштованої до сім’ї патронатного вихователя, її фізичний та психічний стан;

- виконання умов договору про надання послуг з патронату над дитиною.

9. Яку підтримку отримують патронатні вихователі?

Патронатні вихователі щомісячно отримують грошову винагороду за надання послуг з патронату та кошти на утримання дітей відповідно до їхнього віку та кількості.

Для отримання консультації щодо надання послуги патронату над дитиною рекомендуємо звертатись до служби у справах дітей за місцем проживання.

Всі новини →