Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Боєприпаси для України ASAP, недоліки зовнішньої політики ЄС та верховенство права: європейські підсумки тижня

08/07/2023

 
Вашій увазі пропонується добірка головних новин з ЄС за тиждень 3 - 7 липня.
У ЄС погодились розширити виробництво боєприпасів
Представники Європарламенту та Ради ЄС неофіційно погодили плани щодо збільшення виробництва боєприпасів і ракет в ЄС для вирішення поточної нестачі.
Закон про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP) спрямований прискорити поставки боєприпасів і ракет в Україну, а також на допомогти країнам ЄС поповнити свої арсенали. ASAP має на меті збільшити виробничі потужності ЄС для усунення поточної нестачі оборонної продукції, зокрема боєприпасів класу «земля-земля» та артилерійських боєприпасів, ракет та їх компонентів. Бюджет передбачений у розмірі 500 млн євро.
Далі Європарламент і Рада ЄС мають офіційно схвалити угоду, щоб вона стала законом.
Детальніше: https://cutt.ly/Kwizf71b
Європейці прагнуть сильнішої зовнішньої політики ЄС
Принаймні, про це свідчить опитування Фонду Фрідріха Науманна. Участь в опитуванні взяли 2752 респондентів із 10 країн ЄС – Нідерландів, Бельгії, Німеччини, Франції, Іспанії, Австрії, Угорщини, Чехії, Фінляндії та Швеції.
Так, на тлі російського вторгнення в Україну, понад три чверті європейців прагнуть сильнішої спільної європейської зовнішньої політики. На національному рівні цей показник найнижчий у Франції, Угорщині, Чехії та Австрії, хоча він все ще вищий за 75%. З іншого боку, у Бельгії, Іспанії та Фінляндії він перевищує 89%, 91% і 95% відповідно.
Крім того, європейці критично оцінюють здатність ЄС до консенсусного прийняття рішень щодо питань зовнішньої політики. У Нідерландах, Німеччині, Франції, Іспанії, Фінляндії та Швеції понад 75% респондентів хотіли б відмовитися від права вето.
Результати опитування (англійською та німецькою): https://cutt.ly/jwizgylW
Єврокомісія опублікувала Звіт про верховенство права у кожній державі-члені ЄС
За результатами звіту, загалом у державах-членах ЄС були повністю або частково виконані 65% рекомендацій щодо верховенства права, отриманих минулого року.
Звіт охоплює чотири сфери: національні системи правосуддя, антикорупційні рамки, плюралізм засобів масової інформації та інші інституційні стримувачі і противаги.
Як зазначається, звід свідчить про те, що, попри загальний прогрес щодо забезпечення верховенства права, у деяких країнах-членах ЄС залишаються системні недоліки, що викликають занепокоєння.
Повний текст звіту, результати та рекомендації для кожної країни (англійською): https://cutt.ly/RwizgsrT
Більше новин читайте на Євроінтеграційному порталі за посиланням: https://eu-ua.kmu.gov.ua

Всі новини →