Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

27/11/2023

 Європарламент - за зміну договорів ЄС, Україна залишається ключовим агроімпортером для ЄС, Латвія ухвалила заяву на підтримку євроінтеграційних прагнень східноєвропейських партнерів
Вашій увазі пропонується щотижнева добірка новин з Брюсселя і не тільки.
Європарламент підтримав зміну договорів ЄС, висунув пропозиції
Європарламент виступає за реформи, які мають на меті посилити спроможність ЄС та вплив громадян на прийняття рішень. Ключові пропозиції євродепутатів:
*більша кількість рішень, що приймаються кваліфікованою більшістю голосів;
*повноцінне право законодавчої ініціативи та роль Парламенту як співавтора довгострокового бюджету;
*перегляд правил формування складу Єврокомісії, включаючи вибори її Президента, обмеження кількості Комісарів до 15, надання можливості Президенту Комісії обирати Колегію на основі політичних уподобань з урахуванням географічного та демографічного балансу, а також механізм висловлення недовіри окремим Комісарам;
*більш прозора робота Європейської Ради через публікацію позицій держав-членів ЄС щодо законодавчих питань;
*надання більшого права голосу громадянам через зобов'язання ЄС створити відповідні механізми участі та посилення ролі європейських політичних партій.
*Детальніше: https://cutt.ly/EwIB7uCa
*За 8 місяців 2023 року Україна стала третім за обсягом постачальником агропродукції до ЄС
Про це йдеться у моніторингу, підготовленому Європейською Комісією.
Так, Україна стала третім джерелом імпорту агропродовольчої продукції в ЄС, експортувавши товарів на суму близько 8 млрд євро з січня. Водночас зазначається, що щомісячний імпорт сповільнився протягом року і з червня поточного року був нижчим за рівень 2022 року.
Загалом за даними Єврокомісії, у серпні 2023 року імпорт агропродукції з ЄС збільшився на 5%, досягнувши 12,5 млрд євро. Це все ще на 15% нижче рівня серпня 2022 року.
*Дослідження за посиланням: https://cutt.ly/awINeq21
*Сейм Латвії підтримав початок переговорів про вступ до ЄС з Україною і Молдовою
"Попри повномасштабне вторгнення росії в Україну і триваючу гібридну війну в Молдові, ці країни доклали величезних зусиль, щоб ще більше наблизитися до Європейського Союзу, як з точки зору цінностей, так і управління. Заява Сейму значно посилить цей сигнал для інших держав-членів", - сказав Едмундс Чепурітіс, голова Комітету з європейських справ Сейму.
В ухваленій Сеймом заяві міститься заклик до інших держав-членів підтримати рекомендації Європейської Комісії та схвалити початок переговорів про вступ до ЄС до кінця цього року. Вони також закликають Європейську Комісію та Раду ЄС без зволікань підготувати та затвердити рамки для переговорів з Україною та Молдовою.
*Детальніше: https://cutt.ly/WwINeoD3
*Більше новин читайте на Євроінтеграційному порталі за посиланням: https://eu-ua.kmu.gov.ua

За інформацією Офіс Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції

Всі новини →