Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Верховна Рада України проголосувала 3 ключові закони, визначені Єврокомісією як додаткові кроки у Пакеті розширення від 8 листопада 2023 року.

12/12/2023

 Всі вони є передумовою того, щоб країни-члени ЄС ухвалили переговорну рамку з Україною у березні 2024 року.

8 грудня Парламент ухвалив три закони, після чого їх підписав Президент України:
️№10203-1 про зміни до Закону України “Про Національне антикорупційне бюро України” щодо посилення інституційної спроможності НАБУ
Мета - посилити кадровий потенціал НАБУ для підвищення ефективності та результативності виконання завдань в частині попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття корупційних та інших кримінальних правопорушень, віднесених до його підслідності.
Детальніше у інфографіці та за посиланням https://cutt.ly/NwUM6BGk
№10262 про змін до ЗУ “Про запобігання корупції” щодо приведення окремих положень у відповідність до висновків Європейської Комісії щодо України
Мета - скасувати обмеження повноважень Національне агентство з питань запобігання корупції - НАЗК щодо продовження перевірки активів, які вже пройшли перевірку, та щодо перевірки майна, набутого декларантами до призначення на посаду державної служби.
Детальніше у інфографіці та за посиланням https://cutt.ly/wwU1igMi
№10288-1 про зміни до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах
Мета - належна гармонізація національного законодавства з нормами Європейської конвенції з прав людини 1950 року, Рамкової конвенції про захист національних меншин 1995 року, Європейської хартії регіональних мов або мов меншин 1992 року, із врахуванням рекомендацій Венеційської Комісії у спосіб, який сприятиме розвитку етнічної, культурної та мовної самобутності національних меншин (спільнот) України та необхідністю забезпечувати всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя по всій території України.
Детальніше у інфографіці та за посиланням https://cutt.ly/ywAUZvNl
Крім того, 8 грудня Парламент ухвалив ще один закон в антикорупційній сфері - № 10060 про зміни до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
Мета - посилення самостійності та організаційної незалежності САП.
Детальніше у інфографіці та за посиланням https://cutt.ly/ZwAUCOIn
Щодо 4-го додаткового кроку, визначеного Єврокомісією у Пакеті розширення від 8 листопада 2023 року: 7 грудня Кабінет Міністрів України ухвалив законопроєкт про доброчесне лобіювання.
Законопроєкт є частиною урядового антиолігархічного плану дій. Доопрацьований законопроєкт враховує пропозиції коаліції громадських організацій, зокрема, у частині про адвокацію. Адвокація не є лобізмом і це чітко зафіксовано у проєкті Закону.
Детальніше за посиланням https://cutt.ly/jwAU0aAG
Нагадаємо, рекомендація Єврокомісії країнам-членам ЄС відкрити переговори з Україною є безумовною.

Всі новини →