Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Вашій увазі пропонується щотижнева добірка новин з Брюсселя і не тільки.

01/07/2024

 Обрання керівників ключових інституцій ЄС, відновлення справедливості та тимчасовий захист: головні новини тижня

Лідери ЄС узгодили призначення на ключові посади євроінституцій
Лідери ЄС 27 червня погодили призначення та номінації на три ключові посади наступного інституційного циклу:
-обрали Антоніу Кошту Президентом Європейської Ради;
-запропонували Урсулу фон дер Ляєн кандидатом на посаду Президента Європейської Комісії;
-визнали Каю Каллас відповідним кандидатом на посаду Високого представника ЄС із закордонних справ і безпекової політики.
Далі запропонований кандидат на посаду Президента Європейської Комісії має бути обраний Європейським Парламентом більшістю голосів. Формальне призначення Високого представника вимагає згоди обраного Президента Європейської Комісії.
Президент Комісії, Високий представник та інші члени Комісії, як орган, повинні будуть отримати згоду Європарламенту до їх офіційного призначення Європейською Радою.
Детальніше про рішення Європейської Ради за посиланням https://cutt.ly/8edqb9QY
ЄСПЛ оголосив своє рішення у міждержавній справі «Україна проти Росії (щодо Криму)»
Ця справа стосується масових та систематичних порушень росією прав людини на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь та порушення прав українських політичних в’язнів.
У своєму рішенні ЄСПЛ вказав, що Уряд України надав вичерпні докази, які ефективно та поза всяким сумнівом продемонстрували масштабні та систематичні порушення представниками рф та підконтрольних їй осіб прав та свобод, що захищаються Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод та Протоколами до неї.
Також ЄСПЛ зазначив, що уряд рф є відповідальним за порушення прав українських політичних в’язнів.
Детальніше http://surl.li/ulzynj
ПАРЄ схвалила три резолюції щодо України
Парламентська асамблея Ради Європи схвалила наступні резолюції:
-Юридичні аспекти агресії рф проти України;
-Роль санкцій у протидії агресивній війні рф проти України;
-Протидія викорінення культурної ідентичності під час війни та у мирний час.
Зокрема, Асамблея зазначила, що спеціальний трибунал наразі є "найкращим можливим варіантом з точки зору правової бази та політичної легітимності" для притягнення до відповідальності політичного та військового керівництва рф за злочин агресії.
Асамблея також знову закликала до арешту і перенаправлення російських державних активів з метою передачі їх до міжнародного компенсаційного фонду для України.
В іншій резолюції Асамблея запропонувала шляхи усунення "прогалин і лазівок" в існуючих санкціях проти росії, таких як внесення до списку і заборона суден "тіньового флоту", посилення експортного контролю та притягнення материнських компаній до відповідальності за дії дочірніх підприємств.
У третій резолюції, Асамблея засудила систематичні зусилля росії щодо "стирання" української культурної ідентичності - такі як " русифікація" дітей, переписування підручників історії, вилучення архівів та знищення культурної спадщини. Парламентарі заявили, що це "воєнні злочини і злочини проти людяності", підкресливши необхідність повного відшкодування збитків у належний час.
Детальніше про кожен документ – за посиланням https://cutt.ly/cedqnclU
Рада ЄС продовжила тимчасовий захист для українців
Рада ЄС ухвалила рішення про продовження тимчасового захисту до 4 березня 2026 року для понад 4 мільйонів українців, які тікають від російської агресії на території Євросоюзу.
Директива про тимчасовий захист дає негайний прихисток і доступ до прав у ЄС, включно з правом на проживання, доступом до ринку праці, житла, соціальної, медичної та іншої допомоги. Директива також допомагає країнам-членам управляти прибуттям людей у організований та ефективний спосіб.
Відповідно до національних процедур, державам-членам ЄС, можливо, доведеться ухвалити додаткові імплементаційні акти, аби формалізувати продовження процедури.
Детальніше за посиланням https://cutt.ly/TedqnL7e
Більше новин читайте на Євроінтеграційному порталі за посиланням: https://eu-ua.kmu.gov.ua/

Всі новини →