Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Шукаємо тих, хто бажає створити прийомну сім`ю та взяти дітей на виховання

23/02/2022

 

 

Прийомна сім'я - це одна із форм сімейного влаштування дітей, за якої прийомні батьки добровільно за плату беруть на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. 

Прийомні діти влаштовуються у сім'ю до досягнення ними вісімнадцятирічного віку або до закінчення навчання у професійно-технічних чи вищих навчальних закладах, але не пізніше до досягнення 23-річного віку.

Діти, які виховуються у прийомній сім'ї не втрачають статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, за ними зберігаються всі пільги, передбачені законодавством України. 

Прийомні батьки допомагають підтримувати контакт дитини з її біологічними родичами (якщо таке спілкування є безпечним для дитини), а в разі відновлення батьків у батьківських правах, дитина буде повернута в біологічну сім'ю. 

Хто може стати прийомними батьками?

Прийомними батьками може стати як подружжя, так і особа, що не перебуває в шлюбі, працездатного віку.

Яких прав та обов’язків набувають прийомні батьки?

Прийомні батьки є законними представниками прийомних дітей на підприємствах, в установах та організаціях без спеціальних на те повноважень. Вони несуть персональну відповідальність за життя, здоров’я, фізичний і психічний розвиток прийомних дітей.

Чи передбачені для прийомних батьків зміни у житловому статусі у разі створення прийомної сім’ї?

Ні. Ніяких пільг щодо поліпшення житлових умов законодавством не передбачено. У разі утворення прийомної сім’ї прийомні батьки беруть на виховання дітей на власну житлову площу за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов (належного стану житлового приміщення, необхідної житлової площі, наявності необхідних меблів, побутової техніки та інших предметів тривалого вжитку, наявності умов для проживання, виховання та розвитку дитини).

Чи матимете Ви трудові і пенсійні пільги у разі створення прийомної сім’ї?

Законодавством передбачено відрахування страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування одного із прийомних батьків, яке здійснюється відповідно до суми його грошового забезпечення та сплачується на рахунки управлінь Пенсійного фонду України у районах, містах і районах у містах, що відкриті в установах уповноваженого банку.

Хто здійснює контроль за діяльністю прийомної сім’ї?

Контроль за умовами утримання, виховання та навчання прийомних дітей здійснюють служби у справах дітей районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських рад за місцем проживання сім’ї шляхом її відвідування. Періодичність відвідувань установлюється окремим графіком. Відвідування повинні проводитись не рідше ніж один раз на рік, крім першого відвідування, яке проводиться через три місяці після влаштування дитини в прийомну сім’ю.

Фінансове і матеріальне забезпечення прийомних сімей.

Державна соціальна допомога призначається і виплачується щомісяця у грошовій формі прийомним батькам на кожну прийомну дитину.

Розмір державної соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.

За прийомними дітьми зберігаються раніше призначені аліменти, пенсія та інші види державної допомоги.

У разі коли дитині виплачуються призначені в установленому порядку пенсія, аліменти, стипендія чи державна допомога, розмір державної соціальної допомоги визначається як різниця між встановленим для дитини розміром державної соціальної допомоги та розміром зазначених виплат за попередній повний місяць на дату влаштування дитини у прийомну сім’ю (крім державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю).

Грошове забезпечення також призначається і виплачується щомісяця одному з прийомних батьків.

Розмір грошового забезпечення встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну прийомну дитину і не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну прийомну дитину.

Чи можете Ви отримувати додатково благодійну допомогу?

Так, прийомній сім'ї може надаватися матеріальна, фінансова та інша благодійна допомога підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності, громадськими об'єднаннями, фондами та фізичними особами. 

Усіх, хто бажає створити прийомну сім`ю та взяти на виховання дитину-сироту чи дитину, позбавлену батьківського піклування, просимо звертатися до служби у справах дітей Баштанської райдержадміністрації за адресою: м. Баштанка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. № 37 або зателефонувати за номером 2-68-89.

Всі новини →