Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Кочівля пасіки в умовах воєнного стану

10/05/2022

 У зв’язку з тим, що на території Баштанського району станом на сьогодні відбуваються бойові дії, Баштанська районна військова адміністрація рекомендує утриматися та не здійснювати кочівлю пасік на територію Снігурівської міської, Широківської сільської, Горохівської сільської, Березнегуватської селищної, Вільнозапорізької сільської та Володимирівської сільської, Інгульської сільської територіальних громад, а також до Явкинського і Лоцкінського старостинських округів Баштанської міської територіальної громади. Просимо надати перевагу кочівлі до більш безпечних територіальних громад: Привільненська сільська, Новобузька міська, Баштанська міська, Софіївська сільська та Казанківська селищна територіальні громади.  

Алгоритм дій пасічника з метою кочівлі пасіки в умовах воєнного стану:  

1. Звернутись до територіальних органів Держпродспоживслужби або установ ветеринарної медицини для отримання ветеринарно-санітарного паспорту пасіки (якщо не має),  внесення записів у паспорт про обстеження пасіки ветеринарними фахівцями та підтвердження епізоотичного благополуччя пасіки (дослідження підмору бджіл). Порядок реєстрації, розміщення пасік в умовах воєнного часу не змінився. Із порядком реєстрації можна детально ознайомитися на порталі Дія.

2. Перевезення (кочівля) пасіки:

Попередньо необхідно визначити кількість бджолиних сімей, які підлягають перевезенню. У державній лікарні ветеринарної медицини району – підтвердити благополуччя району щодо карантинних хвороб бджіл, з’ясовути ветеринарно-санітарний стан місцевих пасік і джерел водопостачання та можливість перевезення на медозбір і запилення. А також отримати власне дозвіл на перевезення бджолосімей, медозбір і запилення – ветеринарне свідоцтво за формою № 1.

Погодити кочівлю пасіки з міським або сільським головою місце розташування пасіки в населеному пункті або за межами з встановленням точної геолокації (лісосмуга, ліс та інше).  Отримати  довідку від сільського голови про дозвіл на розміщення пасіки. Крім того, господар пасіки повинен отримати письмове запрошення від господарства на запилення культур. Тільки тоді можна починати перевозити пасіку. У територіальних громадах, куди передбачається вивезти бджіл, вибирають місця для розміщення пасік з урахуванням потреби їх віддалення одна від одної й від місцевих пасік на відстань не менше 3-5 км, з’ясовують ветеринарно-санітарний стан місцевих пасік і джерел водопостачання.

Після прибуття в район медозбору для запилення бджоляр зобов’язаний пред’явити в орган державної ветеринарної медицини району (міста) ветеринарне свідоцтво і ветеринарно-санітарний паспорт пасік.

Якщо процес перевезення (кочівлі) припадає на комендантську годину, про це обов’язково слід повідомити відповідну військову адміністрацію та поліцію. Адже в комендантський час не можна перебувати на вулиці без відповідного дозволу на переміщення транспортних засобів.

Перевезення (кочівлю) пасіки треба погоджувати з військовими адміністраціями. Так, вони мають володіти даними про місце запланованого розташування пасіки (адреса або кадастровий номер земельної ділянки); час та дату запланованого прибуття та виїзду; кількість бджолиних сімей під час перевезення (кочівлі) пасіки; а також мати контактну інформацію власника пасіки або уповноваженої ним особи.

Закликаємо пасічників, які здійснюють діяльність на території району відповідально віднестись до вищезазначенї інструкції задля запобігання отруєння та загибелі бджіл.

Додатково наголошуємо на необхідності налагодження комунікації з територіальною громадою та старостинським округом, на території яких ви здійснюєте свою діяльність,  відділенням поліції, фермерами, приватними підприємцями (за необхідності) для координації діяльності, що надасть можливість оперативній ізоляції бджіл та вирішення інших нагальних питань у сфері бджільництва.

Всі новини →