Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Насильницька паспортизація тимчасово окупованих територій росією: основні факти

06/08/2022

Росія намагається нав’язати російські паспорти громадянам України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях в Херсонській та Запорізькій областях.

 

Таким чином ворог переслідує декілька цілей. По-перше, це легалізація окупації: масова видача паспортів дозволяє російській пропаганді просувати наратив про те, що в регіоні нібито проживають російські громадяни, а відповідно будь-які дії РФ – «легітимні». По-друге, оформлення паспортів надає росіянам дані, які потім використовуються для підготовки псевдореферендумів.

 

Завдяки масовому спротиву українців на тимчасово окупованих територіях російські окупанти провалили миттєве проведення псевдореферендумів, як це відбулося у 2014 році в Криму. Але напередодні контрнаступу ЗСУ на півдні ці спроби знову інтенсифікувалися.

 

Окупанти ставлять звичайних людей на окупованих територіях в непросте положення: блокують доставку гуманітарної допомоги з боку України, створюють соціальну кризу й потім видають одноразові виплати розміром 10 тис. рублів в обмін на російський паспорт. Таким чином, росія намагається чинити тиск на найбільш вразливі категорії населення.

 

У 2014 році росія підступно окупувала український Крим. Тоді ж в росії був прийнятий федеральний конституційний закон, згідно з яким громадяни України та особи без громадянства, що постійно проживали в Криму, були визнані громадянами російської федерації. Можливість відмовитись від російського «паспорта» була досить примарною через те, що паспортизація проходила у дуже стислі строки та швидкими темпами.

 

А от наприкінці травня поточного року росія почала примусову паспортизацію населення ТОТ Херсонщини та Запоріжжя. Проте, наразі, росіяни не мають подібних «успіхів» в паспортизації на цих окупованих територіях.

 

Однак, російський «паспорт» населенню ТОТ поки що можна не брати. Наразі зафіксовано досить небагато фактів прямого тиску на людей з метою отримання російського «паспорту». Утім, населення ТОТ залякане: люди бояться, що стосовно тих, хто не надумає отримати російський «паспорт», будуть застосовані репресивні заходи.

 

Наразі точно можна констатувати, що окупаційна влада формує для людей на ТОТ таке навколишнє середовище, в якому дуже складно вижити без «аусвайсу» окупанта. Особливо якщо ви:

 

- пенсіонер і не можете отримати пенсію з території України, оскільки банківська система та Укрпошта не працюють. У цьому випадку ви не зможете розраховувати на російську пенсію без російського «паспорта». Ви залишаєтесь без засобів до існування;

 

- маєте у власності бізнес, автомобіль, нерухомість тощо. Згідно з юридичними нормами рф, без «паспорта» ви є ніхто і не можете довести своє право на власність, а отже є ризик все втратити;

 

- ви належите до групи людей життя і праця яких не може проходити у нелегальних умовах або вам необхідна постійна медична чи соціальна допомога;

 

- ви маєте соціально вразливе положення і сподіваєтесь на гуманітарну допомогу.

 

Варто усвідомити, що втрат від отримання «паспорта» рф значно більше ніж користі. Краще зачекати та не поспішати отримувати цей «папірець», адже це сумнівна вигода зараз і купа проблем у майбутньому.

 

Всі новини →