Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Дитина не сама: «Інструкція з турботи»

02/11/2022

 Дитина не сама: «Інструкція з турботи»

     Війна створила безпосередню і постійну загрозу життю та добробуту наших співвітчизників. Надзвичайно гостро її наслідки відчувають діти, що мешкають на тимчасово окупованих територіях, на лінії розмежування та діти, які є вимушеними переселенцями, адже саме вони, внаслідок вікових особливостей розвитку, становлять особливо вразливу групу осіб, що характеризується наївністю, довірливістю та залежністю від інших осіб. Вони є однією з найменш захищених верств населення і, без підтримки дорослих, їм найважче пережити жахи війни.

     Для ефективного забезпечення прав, свобод та законних інтересів дітей одного лише вдосконалення законодавства недостатньо. Держава  постійно  вживає заходи, спрямовані на реалізацію прав дітей в умовах збройного конфлікту та забезпечення захисту прав дітей, які перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів, та дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, догляду за ними та возз’єднання їх із членами сім’ї, включаючи розшук, звільнення з полону, повернення в Україну дітей, незаконно вивезених за кордон.

Загальнонаціональна програма «Дитина не сама» – ініціатива Радниці-уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, створена і запущена Офісом Президента України, спільно з Дитячим фондом ООН UNICEF Ukraine та Міністерством соціальної політики України, адже кількість дітей, що залишилась без батьків, збільшується щодня – з кожним бомбардуванням та кожним ракетним обстрілом.

   «Дитина не сама» пояснює, як допомогти дітям, які втратили рідних, загубились, пережили травму або чиї права були порушені, у тому числі – у наслідок ведення бойових дій, та спрямована на те, щоб звести до мінімуму випадки потрапляння таких дітей до закладів інституційного догляду. Також дана програма знайомить з нормативно-правовою базою у сфері захисту прав дітей та надає поради журналістам про висвітлення цієї теми в медіа.

    Зручні канали комунікацій дають можливість владі побачити без зайвої бюрократії ті родини, які готові тимчасово прихистити дитину, яка з різних причин під час війни залишилась без піклування дорослих.

    Більше 2 тисяч родин вже пройшли необхідне для цього навчання - це буде потужним стартом як для розвитку патронатних сімей, так і для розвитку інших сімейних форм влаштування чи усиновлення дітей після перемоги.

   Служби у справах дітей по всій Україні мають доступ до списку таких сімей та будуть звертатись до них, коли з’явиться необхідність тимчасового влаштування дитини. До новоствореного переліку сімей, готових допомогти дітям, планують звертатися і у майбутньому, коли буде повноцінно відновлена можливість влаштовувати дітей до всіх сімейних форм виховання. У тому числі йдеться про влаштування дітей з понад 90 тисяч тих, які і до війни перебували в інституційних закладах.

   Згідно з умовами тимчасового влаштування, дитина може залишатися у такій родині до завершення воєнного стану або до моменту, коли знайдуться її родичі чи батьки. Якщо ж так сталося, що рідних у хлопчика чи дівчинки немає - саме та сім’я, де дитина проживала тимчасово, отримує першочергове право на усиновлення чи опіку.

   Програма «Дитина не сама» триває: продовжується прийом заявок та проводяться нові сесії для навчання відібраних сімей.

   Уряд України та партнери продовжують працювати для того, щоб кожна дитина могла жити у турботливій родині.

 

 

 

 

 

 

Всі новини →