Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Досвід країн-членів ЄС демонструє, що роль Парламенту у євроінтеграційних процесах є однією з ключових

18/08/2023

 Про це заявив Заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час І панельної дискусії Hard Talk - дискусії “Як виглядає шлях України до ЄС?”.

Коментуючи важливість ролі Парламенту в ухваленні євроінтеграційних законів, Олександр Корнієнко зокрема приділив окрему увагу історіям успіху країн-кандидатів, які приєднались до ЄС.
«Досвід таких країн, як наприклад, Хорватія, країни Балтії, Польша говорить нам, що роль Парламенту є однією з найбільших. Тому, перш за все, ми покращили роботу Парламенту, окремим Офісом, який займається питаннями євроінтеграції. Це дозволяє значно посилити наші законодавчі ініціативи».
Окремо він зазначив, що останні півроку Європарламентарі проводять на щомісячній основі спеціальні семінари з депутатами Верховної Ради з обміну досвідом.
Під час свого виступу Віцепрем'єр-міністр з відновлення України, Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков підкреслив, що для залучення в Україну «великих інвестицій», потрібна комплексна реформа антикорупційного законодавства.
«Приблизно 85% проєктів відбудови, які сьогодні реалізуються в Україні – реалізуються через міжнародні фінансові організації. Більша половина з них це Європейських інвестиційний банк».
В цьому контексті він наголосив на необхідності забезпечення максимальної прозорості всіх процесів.
Як зазначив Член Державної ради Франції, ексрадник Президента Франції з питань Європи Александр Адам, ЄС може зробити квантовий стрибок щодо ухвалення рішення про приєднання України.
«ЄС серйозно налаштований щодо приєднання України. Я впевнений, що Україна може й досягне такого успіху. У вас є три важливих активи: злагоджена робота Уряду й Парламенту; активне громадянське суспільство й підтримка євроінтеграції громадянами України», – зауважив спікер.
Він зокрема висловив думку, що зміна підходів ЄС щодо розширення й підготовка до реформування законодавства ЄС уже відбувається:
«Йдеться про пошук компромісів і консенсусів під час переговорного процесу. Розширення може бути довготривалим процесом, на який впливає швидкість реформ, надання фінансової підтримки тощо. Але щодо ухвалення рішення, я думаю, ЄС зробить квантовий стрибок у змінах».
У свою чергу, Віцепрем’єрка Ольга Стефанішина підкреслила, що все, що можна було зробити за останні 4 роки для наближення України до членства в ЄС, робилося по максимуму.
«Протягом останніх років для нас не було жодних бар'єрів, обмежень. Ми мали повне «зелене світло» на реалізацію необхідних євроінтеграційних реформ. Саме тому нам вдалось подати заявку на членство в ЄС та менше ніж за 10 днів отримати підтвердження, разом зі статусом країни-кандидата, що ми неодмінно будемо членами ЄС».
Ольга Стефанішина підкреслила, що сьогодні ні в Уряду, ні в Парламенту немає жодних сумнівів у тих кроках, які робляться на шляху до повноправного членства:
«Україна сьогодні є джерелом найкращих практик і ми дуже добре знаємо, як імплементувати європейські правила та стандарти. Це засвідчується тим, що і Уряд, і Парламент ухвалили всі пріоритезовані законодавчі акти, які були у нашому порядку денному. Звичайно, наразі у нас є список із тих актів, які ще мають бути ухвалені та це – лише питання часу».
За інформацією Офіс Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.
USAID Ukraine - USAID Україна
Oleksandr Korniyenko
Верховна Рада України
Олександр Кубраков
Кабінет Міністрів України
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України
Ambassade de France en Ukraine

Всі новини →