Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Саміт в Гренаді, членство Молдови у ЄС, кіберзахист та розслідування міжнародних злочинів в Україні: головні новини тижня з Європи

09/10/2023

Вашій увазі пропонується щотижнева добірка новин з Брюсселя і не тільки.
Лідери ЄС ухвалили підсумкову декларацію за підсумками неформального саміту у Гренаді: головне
Глави держав та урядів 27 країн-членів ЄС 6 жовтня ухвалили Гранадську декларацію, в якій лідери зокрема зобов'язались досягти прогресу в процесі розширення задля створення сильнішого та процвітаючого ЄС.
У підсумковій заяві лідери зобов’язались та визначили:
Спираючись на Стратегічний компас безпеки і оборони, посилювати обороноздатність блоку і інвестувати в сили і засоби, розвиваючи технологічну і промислову базу.
Працювати над нашою стійкістю та глобальною довгостроковою конкурентоздатністю, щоб ЄС мав всі необхідні інструменти для забезпечення сталого та інклюзивного зростання економіки та глобального лідерства.
Продовжувати зусилля зі створення більш згуртованого, інноваційного та сполученого Єдиного ринку.
Посилювати взаємодію з партнерами з усіх регіонів світу з метою захисту та зміцнення заснованого на правилах міжнародного порядку.
Розширення - це геостратегічна інвестиція в мир, безпеку, стабільність і процвітання, рушійна сила для поліпшення економічних і соціальних умов життя європейських громадян, зменшення нерівності між країнами і зміцнення цінностей, на яких ґрунтується Союз. Як ЄС, так і майбутні держави-члени повинні бути готовими до цього.
Повний текст підсумкової декларації за посиланням: https://cutt.ly/rwn1J1xK
Європарламент підтримав початок переговорів про членство Молдови у ЄС
У резолюції депутати Європарламенту підтвердили свою прихильність майбутньому членству Молдови в ЄС і прагнуть, щоб переговори про вступ з Кишиневом розпочалися до кінця 2023 року.
ЄС та його країни-члени повинні також збільшити свою фінансову та технічну допомогу Молдові, щоб сприяти її швидкій та ефективній інтеграції в ЄС, йдеться в резолюції.
Водночас євродепутати наголошують, що Молдова повинна продовжувати реформи.
Резолюція була ухвалена 448 голосами за, 45 проти при 43 утрималися.
Детальніше: https://cutt.ly/xwn1KwKt
Європейська Комісія та держави-члени ЄС проводять масштабне тренування з моделювання кібератак для підвищення готовності
Навчання проводяться у межах EU-CyCLONe (Cyber crises liaison organisation network) - мережі європейських національних органів, що відповідають за протидію кіберкризам.
Крім того, учасники розглянули стратегічні питання кіберполітики, зокрема, як сформувати узгоджену структуру для управління кризами на рівні ЄС.
Детальніше: https://cutt.ly/Swn1KpVs
Європол доєднався до спільної слідчої групи щодо розслідування міжнародних злочинів в Україні
Генеральні прокурори семи країн-учасниць та виконавчий директор Європолу Катрін Де Болле підписали відповідну угоду під час 17-го засідання Консультативного форуму генеральних прокурорів при Євроюсті.
Група була створена 25 березня 2022 року Литвою, Польщею та Україною за підтримки Євроюсту. 31 травня 2022 року її членами стали Естонія, Латвія та Словаччина, а 13 жовтня 2022 року - Румунія. 3 березня 2023 року сім національних органів влади підписали Меморандум про взаєморозуміння з Міністерством юстиції США. Євроюст, Офіс Прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), а тепер і Європол є учасниками Групи.
Детальніше: https://cutt.ly/3wn1KzBH
Більше новин читайте на Євроінтеграційному порталі за посиланням: https://eu-ua.kmu.gov.ua
 

Всі новини →