Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Оксана Янішевська: Не людей з особливими потребами вчити жити в суспільстві, а суспільство пристосовувати до їх потреб

04/12/2015

Саме таке гасло заступник голови облдержадміністрації Оксана Янішевська визначила, як гасло подальшої роботи в 2016 році в сфері інтеграції інвалідів у суспільство.

Про це вона сказала  сьогодні, 4 грудня, на спільній нараді керівництва області та міста з головами громадських організацій інвалідів Миколаївської області. 

«Вчора, 3 грудня відзначили Всесвітній день людей з інвалідністю, у нас вже декілька тижнів відбувається череда заходів приурочених до цієї дати. Разом з  організаторами, ми намагалися продемонструвати, що люди з особливими  потребами насправді мають безмежні можливості. Я не сприймаю, коли до людей з інвалідністю застосовують термін «люди з обмеженими можливостями». На мою думку «обмежені можливості» у нашого суспільства, ми самі своїми руками обмежуємо можливості людей з інвалідністю. Наше головне завдання – зробити все, щоб ці люди мали рівні можливості з іншими громадянами».

Оксана Янішевська розповіла, що з обласного бюджету були виділені кошти на ремонтні роботи для забезпечення доступності закладів освіти та культури. Цього року зроблений ремонт в обласному будинку культури, де були побудовані нові спеціальні вбиральні. Днями завершили ремонт фасаду та пандусу в театрі ляльок, і вже завтра там відбудеться вистава для дітей з особливими потребами.

Вона подякувала кожній громадській організації за співпрацю, за моніторинг доступності та привітала  Миколаївську обласну організацію Союзу організацій інвалідів України з 25-річчям.

«Я дякую вам за те що ви об’єднуєте громадські організації, та з щирим та відкритим серцем робите все, для того щоб їх життя було наповненим радістю».

За словами заступника голови облдержадміністрації планується продовжити програму «Безбар’єрна Миколаївщина», вона висловила сподівання на підтримку новообранного депутатського корпусу у фінансуванні програми на 2016 рік.

«Головне гасло нашої сумісної роботи у наступному році це  - не людей з особливими потребами вчити жити в суспільстві, а суспільство пристосовувати до їх потреб», - зазначила Оксана Янішевська.

Подяками голови облдержадміністрацією нагороджено керівників та активістів миколаївських та районних організацій інвалідів.

Директор обласної організації Союзу організацій інвалідів України Галина Руденко розповіла, що в 1991 році організація містила  500 членів, на сьогоднішній день їх більше 40 тисяч:

 «Сила наша не в чисельності, а в людях, які очолюють організації. Які працюють та допомагають, сила в тих, хто не байдужий до людських проблем. Наш успіх – це ваша мужність та цілеспрямованість, любов до життя».

За вагомий особистий внесок  у вирішення проблем соціального  захисту людей з інвалідністю та підтримку діяльності обласної організації Союзу організацій інвалідів Оксану Янішевську нагороджено почесною грамотою організації.

Оскільки зустріч проходила у форматі діалогу членів організацій з обласною владою, заступнику голову облдержадміністрації поставили ряд питань.

Так,спитали, про проведення роботи з людьми з особливими потребами серед числа внутрішньопереміщенних осіб. Заступник голови облдержадміністрації повідомила, що обласна влада не відділяє їх від жителів Миколаївщини, робота ведеться для всіх однаково: «Як тільки розпочалися перші події на сході, ми були одною з перших областей, хто прийняв велику кількість внутрішньопереміщенних людей з інвалідністю. Дякувати підприємствам області та департаменту соціального захисту ми спільно переобладнали заклад «Морська хвиля» в Рибаковці під потреби людей з особливими потребами. Всі, хто проживає на території області – це наші люди і наше завдання зробити все, щоб умови життя були задовільними для кожного».

На цей час на Миколаївщині проживає 61 тис. інвалідів, 4,4 тис. дітей-інвалідів.

Проводиться постійна робота з міжнародними фондами та організаціями. В області розроблено відповідну програму «Безбар’єрна Миколаївщина», на яку в 2015 році виділено  222,4 тис.грн.

 

Всі новини →