Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Сезон грипу-2020 вже настав

28/02/2020

Про те, які вакцини допоможуть вберегтись від хвороби, кому вони протипоказані та скільки щеплень потрібно робити.

Це – гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. Захворіти грипом може будь-хто і у будь-якому віці.

Якими є симптоми грипу?

Помітними:

висока температура, яка тримається мінімум п’ять днів;

лихоманка;

головний біль;

ломота у м’язах і суглобах;

загальна слабкість;

втрата апетиту, можливо, нудота;

кашель, що може тривати більше двох тижнів.

Як від нього вберегтись?

Найкращий спосіб – щорічне вакцинування від грипу. Вакцинація знижує ризик захворіти на грип і попереджає виникнення важких ускладнень хвороби.

Кому варто почати вакцинацію раніше?

Дітям, яким необхідні 2 дози грипозної вакцини. Першу дозу потрібно ввести якомога скоріше (у жовтні), тому що потрібна друга доза (через ≥4 тижні). А знаючи непередбачуваність дитячого організму, несподівані хвороби, краще мати час в запасі після.

Для тих, кому потрібно тільки одна доза, рання вакцинація (тобто в липні і серпні) може бути пов'язана з субоптимальним імунітетом до кінця сезону грипу, особливо серед літніх людей.

Чому не варто вакцинуватися від грипу "дуже заздалегідь" (влітку, наприклад)?

Вакцини просто може не бути в організаціях охорони здоров'я, зазвичай вона з'являється в вересні-жовтні.

Останнім часом підйом і пік захворюваності на грип починається не раніше січня, а іноді настає і в березні.

Імунітет після щеплення виробляється досить швидко (до 2 тижнів), але з часом починає згасати.

Якими є протипоказання до вакцинації?

Вакцинація не проводиться при гострій хворобі, застуді, яка перебігає із температурою тіла вищою за 38-38,5 градусів. "Якщо ми говоримо про застуду без температури, то оцінюється тяжкість перебігу хвороби. Середній або тяжкий перебіг є протипоказанням. Якщо ми говоримо по легкий перебіг простуди, незначну нежить без високої температури – то вакцинація може бути проведена", – наголосивЛапій.

Вакцинація не проводиться, якщо є підстави вважати, що не буде сформована імунна відповідь. Наприклад, якщо пацієнт приймає імуносупресивну терапію, яка пригнічує імунну відповідь. Або якщо людина має важкий імунодефіцит – вакцина безпечна, але у цьому разі на неї не буде сформовано імунної відповіді.

Вакцинація не проводиться, якщо у пацієнта є важка алергічна реакція на вакцину. "Підкреслюю, що саме тяжка алергічна реакція до вакцини, якщо вона раніше застосовувалась, або до компонентів вакцини є протипоказанням"¸ – наголосив Лапій.

Не наражайте на небезпеку себе та оточуючих!

Самолікування може бути небезпечним для здоров’я і життя.

Будьте здорові! Бережіть себе!

Прес-секретар Багатопрофільної лікарні Баштанського району Катерина Шурко

Всі новини →