Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

У Новоодеському районі Миколаївської області зафіксований випадок грипу птиці

05/12/2020

Відповідно до повідомлення (СОП) від 04.12.2020 щодо реєстрації спалаху вірусу грипу птиці типу А1 субтипу Н5 в с.Кандибине Новоодеського району Миколаївської області.

При дослідженні відібраних від трупів курей проб біоматеріалу в Одеській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби виявлено РНК вірус птиці грипа типу А1 субтипу H5 (звіт від 04.12.2020 № 003764 п.м. / 20).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху грипу птиці 04.12.2020 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоодеській райдержадміністрації, рішенням якої затверджено план з ліквідації захворювання, визначені межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду. Відповідно до протоколу ДНПК при Новоодеській РДА від 04.12.2020 №4 – в  зону нагляду територію радіусом 10 км від епізоотичного осередку до якої ввійшов населений пункт с. Степанівка  Інгульської сільської  ради Баштанського району.

В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення вірусу пташиного грипу.

Грип птиці - гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, яка характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Основними переносниками та джерелом розповсюдження інфекції є перелітні водоплавні птахи. Відомо, що дикі мігруючі птахи можуть передавати вірус свійській птиці через безпосередній контакт. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види,зокрема свиней і людей. При виникнення захворювання встановлюються обмеження на експорт птахопродукції з території країни, що разом із заходами з ліквідації хвороби (карантин, зонування, стемпінг-аут, дезінфекція) завдає значних економічних збитків як державі, так і виробникам.

Власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов'язана з утриманням  птиці,  зобов'язані виконувати положення Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 19.12.2006  N100, зареєстрованих  в Міністерстві юстиції України 19.01.2007 за N42/13309, та з метою профілактики захворювання птиці на грип:

- необхідно постійно здійснювати нагляд за клінічним станом птиці;

- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

- виконувати вказівки спеціалістів ветеринарної медицини та проводити ветеринарно-санітарні заходи з профілактики та  боротьби з грипом птиці;

- виконувати проведення заходів, направлених на попередження виникнення грипу птиці, передбачених цією Інструкцією;

- повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку (тел.. 2-84-35,  2-84-34);

- до прибуття спеціалістів ветеринарної медицини ізолювати підозрілу на захворювання птицю. 

- дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:

Заступник начальника Баштанського районного управління ГУ 

Держпродспоживслужби в Миколаївській області                                                 Сергій САКАРА

 

Всі новини →