Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Втілення мрій про незалежність

31/08/2021

Процес становлення України як держави виявився довготривалим, складним та тернистим. Незалежність України — заслуга не лише певних політичних сил та рухів, а й усього українського народу, багатьох його поколінь. За нею — Київська Русь, козацька держава, три роки національної революції та драматичної самооборони Української Народної Республіки; десять років національно-культурного будівництва часів «українізації», і всенародне протистояння гітлерівському нашестю, тяжка праця народу в післявоєнній відбудові та у створенні індустріальної потуги сучасної країни і, нарешті, проголошення 24 серпня 1991 року незалежності та створення самостійної української держави – України.

         Після цього, почали відбуватися події, які зміцнювали її та наповнювали реальним змістом. Незалежність нашої держави стала реальністю. Україна має свій герб, прапор, гімн і державну мову. Проте, боротьба за національну культуру, за українську мову, а відтак і за державу все ще триває.

         Головною надією на світле майбутнє країни в усі часи є нащадки, молоде покоління. Враховуючи сучасну суспільно-політичну ситуацію в державі, усе більшої актуальності набуває виховання в молоді почуття патріотизму, відданості загальнодержавній справі зміцнення країни, активної громадянської позиції тощо.

         Історичне джерело патріотизму – це формування зв’язків з рідною землею, рідною мовою, народними традиціями, звичаями та культурою. Тому враховуючи тенденції сьогодення, місія сучасної освіти полягає в першу чергу, в тому, щоб заклади освіти стали для кожної дитини осередком становлення громадянина-патріота України, готового самовіддано розбудовувати країну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, сприяти єднанню українського народу та встановленню громадянського миру й злагоди в суспільстві.

         Також на даний час особливо гостро стоїть питання виховання емпатії один до одного, так як наша країна знаходиться в складних умовах боротьби проти пандемії гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS- CoV-2. Це ще одна можливість для єднання українського народу. Запровадження масової вакцинації дає більше шансів в протистоянні та поширенні хвороби.

         В Баштанському районі функціонують центри та пункти масової вакцинації, також постійно працюють мобільні виїзні бригади. Вчителі своєю громадською позицією забезпечують вакцинування перед навчальним роком серед педагогічних працівників не менш як 80%. Таким чином вони стали яскравим прикладом свідомого громадянина, так як своїми зусиллями намагаються не дати коронавірусу переривати навчальний процес та являються прикладом для наслідування жителям громади задля попередження локдауну.

         Для формування такої свідомості особистості заклади загальної середньої та дошкільної освіти Баштанщини також докладають багато зусиль для того щоб успішно реалізувати цілісну система виховання та навчання у закладах освіти, запровадження нових освітніх програм.

         Особливо важливим кроком стало поступове запровадження у школах програми «Нова українська школа». Нова українська школа – це ключова реформа Міністерства освіти і науки. Головна мета – створити школу, в якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й уміння застосовувати їх у повсякденному житті.

         Так, освітяни спільно із виконавчими органами влади Баштанського району наполегливо втілюють в реальність основні критерії програми: автономію шкіл, забезпечення якості освіти, рівний доступ до фінансування, сучасне освітнє середовище, інклюзивну освіту, педагогічне партнерство, мотивацію та кваліфікацію вчителів, орієнтацію на потреби учня.

         Після відзначення Дня Державного Прапора України та 30-ї річниці незалежності України до початку нового навчального року 1 вересня та з метою пропагування ідеї суверенітету відділи освіти виконавчих комітетів територіальних громад району разом із закладами освіти вирішили затвердити тематику перших уроків, що стосується Незалежності України.

         Особливо важливим та хвилюючим перший урок стане для 1319 першокласників.

Метою вчителя є формування у першачків почуття повноправного члена великої шкільної родини, ознайомити з правилами поведінки в школі, режимом роботи школи, розвивати інтерес до навчання, прагнення їх здобувати, виховувати любов до школи, дбайливе ставлення до шкільного майна та поваги до працівників школи, і звичайно особлива увага буде приділена патріотичному вихованню та ідеям незалежності. Уроки будуть проведені з залученням інтерактивних матеріалів на теми: «Наша рідна незалежна Україна», «Моя Україна – єдина та вільна», «Діти єднають Україну», «З ювілеєм рідна країна», «Будь щаслива моя Україна», «Наша Батьківщина – Україна», «Школярі об’єднують Україну».

Всі новини →