Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Щодо потреби в субвенції для придбання житла

06/12/2021

З кожним роком на Миколаївщині збільшується кількість дітей-сиріт, які отримують житло від держави. Наразі житлова проблема – одна з найактуальніших, з якими у реальному дорослому житті стикаються діти після інтернатних закладів, держава взяла на себе обов’язок піклуватися про захист житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа. В Україні це закріплено на законодавчому рівні.

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 26 травня 2021 року № 615 «Деякі питання забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа житлом та підтримки малих групових будинків». Згідно з положеннями цієї постанови існує три категорії з-поміж дітей-сиріт та осіб, позбавлених батьківського піклування, які мають право на отримання компенсації з Державного бюджету та придбання житла. Перша категорія – з 16 до 23 років. Ця категорія з-поміж дітей-сиріт отримує 100-відсоткову компенсацію на житло. Мова йде про компенсацію, бо субвенція йде на кілька напрямів. Це означає, що гроші приходять на особовий рахунок цієї особи. Протягом року особа має право підібрати собі житло, яке її влаштовує. Гранична вартість встановлюється Міністерством регіонального розвитку України. На цей момент діє ціна 14 018 грн за квадратний метр. Норма на компенсацію житла на особу – 31 метр, якщо вона не інвалід. Якщо вона інвалід, то додається ще 10 метрів. Це приблизно 449748 грн.

Друга категорія – це люди від 23 до 35 років, третя – старше 35 років. Для другої категорії така субвенція діє з 2017 року. Такі особи мають право на компенсацію 70%. Інші 30% може дати орган опіки та піклування, або будь-яке інше джерело незаборонене чинним законодавством. Може сама особа внести гроші на рахунок.  Третя категорія – особи старше 35 років, які були особами з-поміж дітей-сиріт і стали на чергу в період до 23 років, як такі, що потребують поліпшення житлових умов. Вони отримують 30%. Діти-сироти та особи, позбавлені батьківського піклування обов'язково повинні перебувати на квартирному обліку в міській, селищній чи сільській раді за місцем їх походження або проживання до встановлення правового статусу.

На Миколаївську область у 2021 році виділено 56 млн 200 тис. грн., які будуть витрачені, у першу чергу, на добудову дитячого будинку сімейного типу у м. Вознесенськ, на придбання житла для функціонування дитячих будинків сімейного типу та малих групових будинків, а також на грошову компенсацію для усіх осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб старших 35-ти років, які перебували на квартирному обліку на момент настання 23-х років.

У 2021 році  комісії по формуванню пропозицій щодо потреби в субвенції для придбання житла, або виплати їм грошової компенсації створені при  виконавчих комітетах міської, сільських, селищних рад. За результатами роботи цих комісій у Баштанському районі всього виділено кошти на придбання житла за рахунок субвенції з державного бюджету для 13 осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Всі новини →