Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

8 грудня, відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації

09/12/2021

У середу, 8 грудня, відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації. У засідання взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Наталія Казаріна та члени комісії.

На порядку денному розглянуто питання про зняття карантинних обмежень та оголошення благополучним по сказу ВРХ с. Привільне, про хід виконання заходів щодо ліквідації сказу в м. Новий Буг, про заходи профілактики АЧС на території Баштанського району  та Моніторингові дослідження біоматеріалу від впольованих диких свиней на АЧС та трихінельоз по мисливський угіддях Баштанського району.

Також обговорено виконання «Програми пероральної імунізації диких м’ясоїдних (лисиць) проти сказу» на території району та затвердили план засідань комісії при райдержадміністрації на 2022 рік.

З дня останнього випадку захворювання тварин на сказ в с. Привілля минуло 2 місяця, за період не благополуччя хворих та підозрілих у захворюванні на сказ тварин не виявлено, були виконані всі заходи передбачені планом заходів по оздоровленню від сказу собак і чинною інструкцією «Про заходи щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин» від 19.01.1994 р. №2.

З метою виконання плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб у 2021 рокі на території району кампанія з пероральної імунізації проводилась у період з 29.09.2021 по 11.10.2021 р. Застосовувалась вакцина антирабічна для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин «Орісвак». Розповсюдження вакцини здійснювалось авіатранспортом. Оброблявся весь ареал за винятком населених пунктів і великих водних просторів з урахуванням ареалу проживання лисиць.

Ситуація щодо африканської чуми свиней як свійських свиней так і диких свиней на території України залишається напруженою. В грудні цього року зареєстровані випадки АЧС в сусідніх областях Кіровоградській та Херсонській.

У зв’язку з тим, що зараз триває сезон полювання на хутрову та копитну дичину, значно зріс ризик занесення АЧС з дикої фауни у населені пункти та господарства різних форм власності. А тому на АЧС досліджуються усі виявлені загиблі дикі кабани (враховуючи тварин, що загинули в дорожньо-транспортних пригодах) і дикі кабани, добуті під час полювання або при здійсненні будь-яких інших заходів, з доставкою проб до державної установи ветеринарної медицини (селезінка тощо). Користувачі мисливських угідь повинні інформувати державного інспектора ветеринарної медицини про підозрілу поведінку тварин, випадки їх загибелі та дочекатися приїзду спеціаліста.   

На підставі винесених рішень на засіданні комісії з розглянутих питань, надіслані доручення відповідним службам та організаціям до обов'язкового виконання.

        

Всі новини →