Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

ВІЗЬМІТЬ ДИТИНУ У РОДИНУ

10/02/2022

Родина – яке близьке та зрозуміле для нас слово. Ми з дитинства відчуваємо материнську ніжність та тепло, батьківську допомогу та мудре слово. Коли дитина оточена любов’ю, відчуває сердечне тепло і турботу батьків та на світ дивиться радісними очима – у неї щасливе дитинство. Та є малюки, які позбавлені цього почуття і кожна така дитина чекає, що одного дня добрі, лагідні люди заберуть її у свою сім’ю.

ВІЗЬМІТЬ ДИТИНУ У РОДИНУ – це не просто гарне гасло, це крик душі кожної дитини – сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. У більшості з нас є батьки, рідні та близькі люди, з якими легшее долати труднощі. Діти, у яких немає родини, позбавлені цієї життєвої підтримки, вони самотні та пригнічені

Кожен з вас може стати надією для такої дитини, кожен може врятувати їх від самотності, подарувати віру у щасливе майбутнє та підтримку.

Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає все актуальнішою та болючішою темою для нашого суспільства, проте завдяки політиці нашої держави, пріоритети надаються не збільшенню кількості інтернатних закладів, а розвитку сімейних форм виховання дітей (усиновленню, опіці, передачі на виховання дітей у дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї).

Що таке прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу?

Прийомна сім’я — це сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Ті, хто взяли дітей у прийомну сім’ю, є прийомними батьками, а влаштовані у сім’ю діти — прийомними дітьми.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

Діти, які виховуються у прийомній сім'ї або у будинку сімейного типу не втрачають статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, за ними зберігаються всі пільги, передбачені законодавством України. 

Виплата державної соціальної допомоги на кожного з дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у прийомних сім᾽ях та дитячих будинках сімейного типу, грошового забезпечення обом батькам-вихователям та одному із прийомних батьків, а також сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за прийомних батьків та батьків-вихователів здійснюються за рахунок коштів, передбачених у загальному фонді державного бюджету Мінсоцполітики за відповідною програмою, згідно з Порядком призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом "гроші ходять за дитиною", затвердженим постановою  Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 р. № 552.  

Усі громадяни України, яких цікавить питання влаштування у свою сім᾽ю дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, можуть звернутись до служби у справах дітей за місцем свого проживання, де їм буде надано детальну інформацію щодо процедури усиновлення, встановлення опіки чи піклування, створення прийомної сім᾽ї, дитячого будинку сімейного типу чи надання послуг з патронату над дитиною.

 

 

Всі новини →