Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Уряд розподілив 4,9 млрд грн місцевим бюджетам на забезпечення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану

10/05/2022

 Експерт Офісу підтримки реформи децентралізації при Мінрегіоні Ігор Онищук зазначив, що Уряд під час війни продовжує надавати вагому підтримку регіонам та громадам, що є пріоритетом державної політики.


Так, 3 травня Уряд на своєму засіданні прийняв рішення щодо розподілу у 2022 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану для забезпечення населення територіальних громад в регіонах, на території яких тривають активні бойові дії, продовольчими товарами тривалого зберігання. Постановою Кабінету Міністрів України від 03 травня 2022 р. № 528 між областями розподілено 4,9 млрд грн. Загалом місцевим бюджетам Уряд планує перерахувати 7,5 млрд грн. Відтак, нерозподіленими залишились 2,6 млрд гривень.

Затверджено також відповідний Порядок та умови відповідної надання субвенції.

Головним розпорядником субвенції є Міністерство інфраструктури. Розпорядники субвенції за місцевими бюджетами визначаються рішеннями про такі бюджети відповідно до законодавства.

Субвенція спрямовується, зокрема, на придбання необхідних продовольчих і санітарно-гігієнічних товарів, а також пакувальних товарів для їх фасування, пального, будівельних матеріалів для проведення першочергових аварійно-ремонтних робіт на об’єктах, які пошкоджені внаслідок бойових дій, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів (вакцин), медичних виробів, допоміжних засобів до них, медичного обладнання.

Субвенція не може бути спрямована на погашення штрафних санкцій та/або пені, що нараховується за порушення умов договорів.

Нагадаємо, що 03 березня 2022 року Уряд своїм рішенням виділив, зокрема Мінінфраструктури 18 млрд грн. В свою чергу, 3 травня 2022 року шляхом внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 03 березня 2022 р. № 193 Уряд чітко визначив процедуру та напрями спрямування таких коштів, зокрема:

  • 7,5 млрд грн – субвенція місцевим бюджетам на забезпечення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану;
  • 10 млрд грн - субсидії та поточні трансферти підприємствам установам, організаціям в частині закупівель палива та мастильних матеріалів, електроенергії, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів (вакцин), медичних виробів, допоміжних засобів до них, медичного обладнання, проведення першочергових аварійно-відбудовних робіт на об’єктах залізничної інфраструктури та необхідного ремонту тягового і рухомого складу, виплати заробітної плати;
  • 500 млн гривень на закупівлю лікарських засобів, імунобіологічних препаратів (вакцин), медичних виробів, допоміжних засобів до них, медичного обладнання, відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2022 р. № 185.

У свою чергу, внесено відповідні зміни до постанов Кабінету Міністрів України від 2 березня 2022 р. № 185 та від 20 березня 2022 р. № 328, в частині визначення здійснення видатків за рахунок коштів державного бюджету, передбачених за програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану», та від 27 березня 2022 р. № 379 в частині визначення здійснення видатків за рахунок коштів державного бюджету, передбачених для фінансування заходів з безперебійного функціонування залізничного транспорту.

Всі новини →