Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Насильницька паспортизація тимчасово окупованих територій росією: основні контексти

07/08/2022

 З юридичного контексту слід зазначити, що видача «паспортів» жителям окупованих територій рф є грубим порушенням Положення про закони і звичаї війни на суходолі, яке є додатком до Четвертої Гаазької конвенції 1907 року.

 

Там буквально говориться про заборону примусу жителів окупованої території присягати на вірність державі-супротивнику. Стосується це не лише військової присяги сторін, але й того, що громадянство засвідчує взаємні права і обов'язки людини й держави.

 

Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» встановлює, що будь-який акт (рішення, документ), виданий на тимчасово окупованій території незаконними органами, є недійсним і не створює правових наслідків (крім актів, які засвідчують народження, смерть, укладання та розірвання шлюбу, наразі вони беруться до уваги судами України).

 

Крім того, варто враховувати – вищезазначеним законом встановлено, що примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства російської федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України.

 

Ця норма застосовується для кримчан, але може мати досить широке трактування. Окрім цього, відповідно до частини першої статті 25 Конституції України, громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство.

 

Щодо політичного контексту, то запровадження росією прискореної паспортизації окупованих територій є одним з інструментів незаконної спроби анексії окупованих територій. Як тільки кількість громадян на ТОТ із російським «документом» перевищить кількість громадян із українським паспортом, рф одразу запустить механізм «референдуму». Участь в ньому, звісно, візьмуть громадяни, які отримали російській «паспорт». Як стало відомо з відкритих джерел, однією з ймовірних дат проведення такого «референдуму» може бути 11 вересня.

 

За допомогою паспортизації населення росія запускає процес знищення української держави. Якщо ворог не зміг нахрапом захопити Україну протягом 3 днів, а зараз точиться не зручна, затяжна війна, то росія коригуватиме свої плани і прагнутиме захопити нас поступово, навіть за 3 роки, «нарізаючи» Україну на шматки.

 

Тому відповідь на дії росії мають бути відповідними та виваженими. Оскільки за всіма ознаками паспортизація рф є злочином не тільки з юридичного боку, а й передусім із морального та політичного, адже під питанням стоїть існування України. Виходячи із вищезазначеного, адекватною відповіддю на цей злочин росії стане посилення кримінальної відповідальності за примусову паспортизацію.

 

Такі кроки повинні продемонструвати світовому керівництву, що українська влада діє рішуче і безкомпромісно у питаннях збереження цілісності та недоторканості території України.

 

Водночас, з юридичної точки зору, притягти за це особу до відповідальності буде вкрай складно. Але є інший бік – політичний. Тут ми потужно заявляємо: «паспорт» рф – це токсичний документ. Це загроза не тільки для нашої держави, а й реальна небезпека для кожного, хто його бере в руки.

 

Всі новини →