Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Баштанська районна військова адміністрації інформує

06/10/2022

 

З якою метою роздаватиметься населенню

медичний препарат йодид калію і як його використовувати?

 

Сьогодні Україна потерпає від російської агресії та її наслідків. У березні окупанти захопили одну з найбільших атомних електростанцій Європи – Запорізьку АЕС, яка періодично піддається вогневим атакам загарбників. Наразі на атомній станції ситуація контрольована, сподіваємося, що так буде й надалі, але достеменно ніхто не може спрогнозувати подальші події.

Працюючи на упередження, держава піклується про те, щоб у випадку надзвичайної ситуації люди були максимально захищені. Для цього згідно наказу Міністерства охорони здоровя України від 09 березня 2021 року №408 «Про затвердження Регламенту щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії» розроблено цілий алгоритм дій щодо проведення йодної профілактики населення під час виникнення надзвичайних ситуацій. 

Згідно цього алгоритму, населення віком від народження до 40 років безкоштовно забезпечуватиметься препаратом калій йодид, що вже надійшов до КНП "ЦПМСД" Баштанської міської ради у необхідній кількості. Людям старшим за 40 років калій йодид не призначають.

За поясненням лікарів при виділенні, в результаті аварії на ядерній установці, радіоактивних ізотопів йоду (далі – РІЙ) та потраплянні в організм людини, щитоподібна залоза поглинає його і зазнає опромінення. Якщо препарат КІ вводиться в організм до початку або під час надходження радіоактивного йоду – відбувається блокування надходження РІЙ, що зменшує або відвертає радіаційне опромінення щитоподібної залози та знижує ризик негативних наслідків для здоров’я людини. Препарати КІ не захищають організм від біологічної дії інших радіонуклідів, що можуть міститись у складі радіаційного викиду.

Препарат калій йодид необхідно приймати при загрозі радіаційної небезпеки і лише після  оповіщення про радіаційну аварію офіційними  представниками влади або ДСНС.

. Приймати калій йодид заздалегідь не можна, тому що в цьому випадку він може бути не ефективний. 

Цей медичний препарат приймають лише один раз і тільки після офіційного оповіщення.

Оптимально приймати препарат за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари або одночасно з надходженням хмари та через 6 годин після. 

Приймати препарат через 24 години після надходження хмари НЕ РЕКОМЕНДОВАНО, через відсутність захисного ефекту.

При прийомі йодиду калію обов’язково враховується вік людини:

  • діти до 1 місяця приймають 16 мг,

  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг,

  • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг,

  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми – 125 мг.

Рекомендуємо заздалегідь проконсультуватися з лікарем про можливу реакцію вашого організму на його застосування, аби не зашкодити своєму здоровю.

З метою вжиття заходів щодо йодної профілактики у разі загрози виникнення або виникнення радіаційного зараження, Центром первинної медико-санітарної допомоги Баштанської міської ради  та його структурними  підрозділами з 9 години ранку 10 жовтня 2022 року буде розпочату видачу препарату калію йодиду для населення Баштанської територіальної громади.

Медичний препарат калію йодиду для забезпечення потреб населення Баштанської територіальної громади є у достатній кількості, тому переконливо просимо не створювати скупчення людей задля власної ж безпеки.

Звертаємо вашу вагу – роздача препарату відбувається по всій країні та є елементом плану підготовки до можливих атак ворога. Тому зберігаємо спокій, стежимо за повідомленнями ДСНС та інших офіційних державних джерел інформації.

 

 

Начальник районної

військової адміністрації                                                 Владислав ДМИТРІВ

Всі новини →