Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Сьогодні ми віддаємо шану незламності духу npeдставників ycix поколінь, якi здобули та відстоювали незалежність України

14/10/2022

Сьогодні ми віддаємо шану незламності духу npeдставників ycix поколінь, якi здобули та відстоювали незалежність України, мужності та героїзму воїнів Збройних Сил України та інших силових відомств, ветеранів, добровольцјв, волонтерів, які сьогодні захищають cуверенітет i територіальну цілісність України у боротьбі проти збройної  агресії  російської федерації, вшанувановуємо військові традиції та звитяги українського народу.

День захисників і захисниць України — державне свято України, що відзначається 14 жовтня. Започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом із назвою «День захисника України». З 2015 року є державним святом і неробочим днем, а 14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала свято на «День захисників і захисниць України».

Цього дня також відзначаються християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці  — покровительки українського війська та День Українського козацтва. Цього дня виповнюється i 80 років від створення Україської повстанської армії. Відтак, можна прослідкувати тісний взаємозв'язок ycix знаменних подій, які припадають на 14 жовтня, у історичному, державотворчому та військово – політичному контекстах.

Цьогоріч Президент України запровадив відзнаку «Хрест бойових заслуг» для відзначення військовослужбовцјв ЗСУ та iншиx військових формувань за видатну особисту хоробрість i відвагу або видатний геройський вчинок під час виконання бойового завдання в умовах небезпеки для життя i безпосереднього зіткнення iз супротивником, видатні успіхи в управлінні військами під час ведення воєнних дій.

Розпочата pociєю війна у 2014 році, а потім i повномасштабне вторгнення московитів 24 лютого 2022 року спонукали сотні тисяч yкpaїнців різних професій  i роду занять узяти до рук зброю i стати захисниками рідної  землі.

 Здатність українського народу до самовідданого та жертовного опору агресорам є нашим національним скарбом, що спадкується з покоління в покоління — українці в yci часи масово підіймалися на збройну боротьбу за право на свободу та ідентичність.

Україна має унікальну історію воїнства, кожна її сторінка сповнена звитягами різних поколінь оборонців piдної землі, які сформували особливий характер та образ сучасних захисників i захисниць України, їхніми провідними рисами є патріотизм i відчайдушність, відвага i честь.

Богородиця була козацькою заступницею у далеких походах, її зображення було вибите на хрестах, якi носили козаки. Сучасне Українське військо береже козацькі військові традиції, зокрема в назвах військових частин, структурі, прапорах, одностроях.

Війна третього тисячоліття, у яку нас втягнула спотворена дикунськими амбіціями сусідня держава, має врешті завершитися перемогою високорозвинених демократій над недолугим тоталітаризмом, чужорідним за своєю суттю для сучасного суспільства i кожної нормальної людини.

Ця перемога для України важлива в ceнсi самого існування нашої ідентичності, культури й держави. Ми не дозволимо державі-терористу досягнути успіху у її підлих намірах на нашій землі, ми не боїмося, не відступимо, не віддамо i не пробачимо. Жоден загиблий герой та мирний житель не буде забутий, жодне злодіяння рашистів не залишиться безкарним.

За інформацією Українського інституту національної пам'яті.

 

Всі новини →