Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Усиновлення під час війни: як зараз відбувається цей процес

24/10/2022

 Усиновити дитину, яка перебуває на території України, в умовах воєнного стану можливо. Усиновлення провадиться на загальних підставах, з урахуванням норм національного законодавства, та у тих регіонах, де немає воєнних дій і працюють державні органи влади України, а також по відношенню до тих дітей, обставини життя батьків та інших родичів яких є можливість встановити. 

Втім, від початку повномасштабної війни в Україні процедура усиновлення зазнала певних змін, а саме: відбулася цифровізація процесів усиновлення, яка значно полегшить процесс подання та отримання необхідних документів майбутніми усиновлювачами, пришвидшить перевірку поданих документів компетентними органами та спростить комунікацію між учасниками процедури усиновлення.

Наразі отримати консультацію щодо процедури усиновлення дитини можливо як під час  особистого прийому в службі у справах дітей, так і онлайн (для громадян України), подавши заявку на консультацію з усиновлення на порталі «Дія», де з'явилась нова послуга «Усиновлення».

Також громадяни України мають можливість подати заяву про взяття їх на облік,  як кандидатів в усиновлювачі, не лише за місцем проживання у паперовому вигляді, а й в електронній формі.

Документи в електронній формі подаються через особистий кабінет на Єдиному державному вебпорталі електронних  послуг, при цьому деякі документи генерує сама система з різних баз даних, державних реєстрів та інформаційних систем. У такому випадку всі документи, які майбутні усиновлювачі будуть отримувати протягом процедури усиновлення (наприклад, довідка про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування тощо), будуть автоматично відображатися в їх особистому кабінеті.

Внаслідок повномасштабної війни росії проти України кількість      дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, нажаль, продовжує зростати.

Не існує спрощеної або пришвидшеної процедури усиновлення дітей під час війни, але український уряд продовжує вживати заходів, аби розвивати, оптимізувати та популяризувати процедуру усиновлення в країні.

Всі новини →