Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Обережно - пташиний грип!

13/12/2022

У світі погіршилась епізоотична ситуація щодо грипу птиці, зокрема з вересня по листопад 2022 року в країнах Європи зареєстровано 763 спалахи високо патогенного грипу птиці в 23 країнах, у т.ч. що межують з Україною (Угорщина – 13, Польща – 1, Молдова – 1), враховуючи шляхи міграції цільових видів дикої перелітної птиці, військові дії, які можуть впливати на розширення зони високого ризику виникнення грипу птиці, значну концентрацію поголів’я птиці, існує високий ризик занесення та розповсюдження грипу птиці в Україні з І декади грудня 2022 року по ІІІ декаду лютого 2023 року.

Грип птиці - гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, яка характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей. Грип птиці - відноситься до транскордонних захворювань, поширення яких неможливо зупинити тільки обмеживши переміщення товарів через кордон, основними переносниками та джерелом розповсюдження інфекції є перелітні водоплавні птахи. При виникненні захворювання встановлюються обмеження на експорт птахопродукції з території країни, що разом із заходами з ліквідації хвороби (карантин, зонування, умертвіння птиці, дезінфекція) завдає значних економічних збитків як державі, так і виробникам.

На території Баштанського району розташовані водойми (ставки, річки тощо), де можуть зупинятись дикі мігруючі птахи, що може призвести до передачі вірусу синантропній птиці (ворони, голуби, горобці, синиці, граки та інші) та свійській птиці через безпосередній контакт. Найбільш ефективними заходами направленими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці в Україні є дотримання вимог біобезпеки, як в комерційних, так і в особистих селянських господарствах, а у випадку захворювання - своєчасне реагування та здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання.

08.12.2022 при Баштанській районній військовій адміністрації проведене засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії з питання «Заходи профілактики щодо недопущення занесення та поширення збудника грипу птиці на територію Баштанського району» та доручено відповідним службам та організаціям здійснювати контроль з даного питання.

 

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті селянські господарства, власники птиці повинні забезпечувати виконання Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці, зокрема:

- при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, необхідно обладнати дезкилимки та періодично заправляти їх дезрозчинами;

- щоденно проводити клінічний огляд птиці;

- переодягатися перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця;

- мінімізувати контакт з дикою та синантропною птицею;

- птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

- не допускати вільного вигулу птиці на вигонах, водоймах;

- не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;

- проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;

- негайно інформувати державні установи ветеринарної медицини про захворювання птиці, її загибель (вимушений забій) або невластиву поведінку.

 

 

Начальник Баштанського управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Миколаївській області  Сергій САКАРА

 

Всі новини →