Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Патронатна сім’я

03/02/2023

 Бувають ситуації, коли діти за різних причин потрапляють у складні життєві обставини, що негативно впливають чи можуть вплинути на їх життя, здоров’я та розвиток і тимчасово не можуть проживати разом з батьками чи законними представниками. Щоб допомогти таким дітям в Україні запроваджено таке новаторство, як  патронат над дитиною.

Патронат над дитиною — це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин .

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту її права на виховання у сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних, на той  час, коли батьками дитини проводяться заходи, спрямовані на подолання негативних чинників, що спричинили кризу, або до прийняття подальших рішень щодо форми влаштування дитини, з урахуванням її найкращих інтересів.

Патронатний-вихователь – це спеціально підготовлена людина, яка на договірній  основі здійснює догляд та  виховання дітей, тимчасово влаштованих у його сім’ю, і несе відповідальність за їх життя та здоров’я під час перебування у патронатній родині.

Патронатному вихователю виплачується грошове забезпечення та соціальна допомога  на кожну дитину, влаштовану до сім’ї патронатного вихователя, на період з дня влаштування дитини у таку сім’ю до дня її вибуття.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має позитивний досвід виховання власних дітей, відповідні умови для проживання, навчання та виховання дітей, які будуть влаштовані до його родини, та проходить обов’язкове навчання для кандидатів у патронатні вихователі.

Для отримання консультації щодо надання послуги патронату над дитиною рекомендуємо звертатись до служби у справах дітей за місцем проживання.

Всі новини →