Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Відкрито пам'ятний знак на місці падіння літака в перші дні війни

03/03/2023

Сьогодні поблизу села Новоолександрівка Інгульської територіальної громади відкрили пам'ятний знак миколаївському льотчику Вадиму Морозу.

Рік тому в цей день героїчно загинув старший льотчик авіаційної ланки авіаційної ескадрильї 299 бригада тактичної авіації ім. генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова, капітан Вадим Сергійович Мороз.

У заходах взяли участь рідні загиблого – мати, брат та дружина, начальник Баштанської районної військової адміністрації Владислав Дмитрів, Інгульський сільський голова Алла Миронова, командир 299-ї бригади тактичної авіації, підполковник Сергій Самойлов, військовослужбовці 299 БрТа та Баштанського РТЦКтаСП, депутати Інгульської сільської ради, жителі с.Новоолександрівка.

Владислав Мирославович висловив співчуття рідним загиблого та поклав квіти до пам’ятного знаку: «Невимовно шкода, що ми втрачаємо найкращих». - Нікого з нас не може залишити байдужими смерть молодих людей, життя яких обірвалося за мирне небо для кожного з нас – говорили цього дня на заході.

По завершенню церемонії відкриття салютна команда військових салютувала трьома залпами над місцем встановлення пам’ятного знаку, а військові льотчики здійснили проліт біля місця загибелі Вадима.

Вадим народився в селі Вербівці, Балаклійського району на Харківщині. Ще у дитинстві любив дивитися серіали про військових та мріяв одягнути військову форму та піднятися у небо. Тому вибір навчального закладу був очевидним – майбутній офіцер вступив до Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. Після навчання служив у 299 бригаді тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова.

Вадим літав на Су-25, захоплювався польотами, коли щось не виходило, не зупинявся і вдосконалював свою майстерність ще більше. Молодший брат Вадима – Максим, вирішив також стати військовим. Батьки підтримали обох синів у бажанні стати військовослужбовцями Збройних Сил України.

Вадим героїчно загинув поблизу села Новоолександрівка в небі над Миколаївщиною, яке він обороняв під час свого останнього вильоту під час повномасштабного вторгнення російської федерації. Йому було лише 26 років. У день загибелі льотчика в селі Новоолександрівка народився хлопчик, якого назвали на його честь – Вадимом.

Капітан Мороз посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Вічна пам'ять і слава Герою!

Фото Олег Требух

Більше фото за посиланням

Всі новини →