Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Інформація для підприємств та організацій, які постраждали в результаті військової агресії російської федерації

15/03/2023

На сьогоднішній день, Регіональна торгово-промислова палата (РТПП) Миколаївської області, як незалежна експертна установа, має змогу надавати підприємствам та організаціям документи, які допоможуть звертатись в майбутньому для відшкодування понесених втрат (матеріальної шкоди), внаслідок збройної агресії з боку російської федерації, а саме: ракетних та артилерійських обстрілів, ведення бойових дій, захоплення територій громад Миколаївської та Херсонської областей, руйнації, пошкодження та пожеж нерухомого та рухомого майна.

1. Для фіксації фактів руйнації (пошкодження) об’єктів експерти РТПП надають:

- Акти обстеження та фотофіксації про пошкодження або руйнацію нерухомого майна (будівлі і споруди);

- Акти обстеження та фотофіксації про пошкодження, руйнацію або викрадення рухомого майна (обладнання, товари, готова продукція, сільськогосподарська продукція, яка зберігалась на складах, товарно-матеріальні цінності, авто та спец техніка).

2. Для фермерських господарств, якщо мова йде про посіви та врожай різних видів сільськогосподарських культур на полях та неможливість його збирання, РТПП надає:

- Акти підтвердження розташування земельних ділянок (з відповідними кадастровими номерами), з очікуваним врожаєм сільськогосподарських культур у 2022 році, які знаходились в районі проведення воєнних (бойових) дій, або які перебували в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) внаслідок збройної агресії російської федерації.

3. Для подання позовів до судових інстанцій, зокрема міжнародних або для подання заяв про компенсацію – судові експерти РТПП проводять судові експертизи, за результатами яких надають висновки щодо визначення матеріальної шкоди (втрат), які зазнали підприємства та організації, а саме:

- для визначення матеріальної шкоди (втрат) нерухомого майна (будівлі та споруди) проводиться судова будівельно-технічна експертиза;

- для визначення матеріальної шкоди (втрат) рухомого майна (обладнання, товари, готова продукція, сільськогосподарська продукція, яка зберігалась на складах, товарно-матеріальні цінності) проводиться судова товарознавча експертиза;

- для визначення матеріальної шкоди (втрат) власникам транспортних засобів (автомобільна, сільськогосподарська, спеціальна та інша техніка) проводиться судова транспортно-товарознавча експертиза;

- для розрахунків втрат прибутку підприємств та організацій, які постраждали внаслідок агресії російської федерації проводиться судова економічна експертиза;

- для розрахунків розмірів збитків врожаю, завданих фермерським господарствам, які посіяли, але не змогли зібрати врожай внаслідок проведення воєнних (бойових) дій (або які перебували в тимчасовій окупації, оточенні(блокуванні) в результаті збройної агресії російської федерації) – проводиться судова товарознавча експертиза.

4. Оцінювачі РТПП Миколаївської області на замовлення підприємств та організацій мають змогу надавати Звіти з оцінки майна для визначення обсягу збитків, завданих внаслідок збройної агресії російської федерації.

5. Департамент з питань юридичного забезпечення та організаційної роботи РТПП Миколаївської області відповідно до Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» засвідчує факти настання форс-мажорних обставин (обставини непереборної сили) та видає відповідні Сертифікати.

Суб’єкт господарювання, який не може виконати свої зобов’язання в зв’язку із військовою агресією або іншими обставинами непереборної сили, при наявності Сертифікату звільняється від відповідальності за невиконання договірних, а також податкових та інших зобов’язань/обов’язків, виконання яких настало згідно з законодавчим чи іншим нормативним актом або може настати найближчим часом і виконання яких стало неможливим через наявність форс-мажорних обставин.

Для подальшої співпраці і більш оперативного розгляду питань безпосередньо в робочому порядку, надаємо Вам контактну інформацію підрозділів РТПП по напрямах діяльності:

- відділ експертиз та оцінки (0675146188, e-mail: sergio@rtpp.com.ua);

- департамент з питань юридичного забезпечення (0675188820, e-mail: trigub@rtpp.com.ua).

Всі новини →