Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Увага, зафіксовано масовий мор риби

08/06/2023

Масовий мор риби почався на території Снігурівської та Горохівської територіальних громад  внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС. На територіях вищезазначених громад заборонено ловити та вживати рибу. 

Міністерство охорони здоров’я України нагадує: мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у тому числі сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудників інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини!

Крім того, уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі.

Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями – збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут.

Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування можуть призвести до паралічу і навіть смерті.

Будьте дуже пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікарів.

Симптоми ботулізму включають: виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль; початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю в роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення; блювання, закреп і здуття живота; параліч дихальних м’язів.

Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо у вас є будь-який із зазначених симптомів.

Будьте обережні! Не наражайте не небезпеку себе та своїх рідних.

 

Всі новини →