Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Профілактика гострих кишкових інфекцій

04/08/2023

 Держпродспоживслужба з метою недопущення погіршення ситуації, пов’язаної з реєстрацією спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь, обмеженнями контрольно-наглядових функцій щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, безпечності харчових продуктів, системними порушеннями законодавства суб’єктами господарювання, діяльність яких може призвести до погіршення санітарноепідемічної ситуації, у тому числі функціонування закладів освіти щодо організації харчування, виникає необхідність вжиття дієвих протиепідемічних заходів.

За результатами аналізу оперативних повідомлень Головних управлінь Держпродспоживслужби в областях та м. Києві та вжитих заходів реагування на сьогодні санітарно-епідемічна ситуація в країні залишається нестійкою. Так, працівники територіальних органів Держпродспоживслужби за 7 місяців 2023 року взяли участь у розслідуванні 34 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 350 осіб, з них 198 дітей (57 %). За аналогічний період 2022 року працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 41 спалаху гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 403 особи, з них 165 дітей (41%).

Спалахи зареєстровано на території 11 областей та у м. Києві: у Львівській області - 8, м. Києві – 7, Київській та Одеській областях по 4, Івано-Франківській – 3, Дніпропетровській – 2, Вінницькій, Житомирській, Закарпатській, Рівненській, Тернопільській та Чернівецькій областях по 1 спалаху. За 7 місяців 2023 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: 17 спалахів пов’язані із закладами громадського харчування та торгівлі, 7 - із закладами освіти, 1 – із закладами культури, 2 спалахи виникли у пункті розміщення внутрішньо переміщених осіб, 7 - у побуті.

За оперативними даними у поточному році 12 спалахів викликано сальмонелами, 10 – вірусами (рота-, норовірусами), 5 - іншими бактеріальними збудниками, при 4 спалахах – збудника не встановлено, при 3 – дослідження тривають.

Передача збудників інфекції в 2023 році відбувалася: харчовим шляхом - 20 спалахів, контактно - побутовим - 8, забруднена вода стала фактором передачі при 1 спалаху, триває санітарно-епідеміологічне розслідування 5 спалахів.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідування 35 випадків ботулізму з 41 постраждалим, серед яких летальних випадків не було. За 7 місяців 2022 року було взято участь у розслідуванні 49 випадів ботулізму з 54 постраждалими, серед яких 2 хворих померло.

За оперативними результатами розслідування випадків ботулізму у 2023 році встановлено, що 17 випадків з 21 постраждалим пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 12 випадків з 16 постраждалими, рибна - 1 випадок з 1 постраждалим, овочеві - 2 випадки з 2 постраждалими та гриби – 2 випадки з 2 постраждалими), 16 випадків з 18 постраждалими пов’язані з вживанням рибної продукції (у тому числі 12 випадків з 14 постраждалими – риба домашнього приготування, 3 - невідомого походження та 1 – придбана у місці стихійної торгівлі). Два хворих пов’язують своє захворювання з рибною продукцією промислового виробництва, яку було придбано у магазинах.

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань та вжили відповідні заходи реагування.

Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів у 16 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів, вилучено з реалізації 322 кг небезпечної продукції; складено 21 протокол про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 498700 грн., відсторонено від роботи 33 працівники. У 1 випадку за результатами перевірки оператором ринку прийнято рішення про припинення використання потужностей, територіальним органом Держпродспоживслужби було винесено відповідні зміни до державного реєстру потужностей операторів ринку. Керівникам об’єктів надано 27 приписів та розпоряджень щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 126 листів до різних зацікавлених структур, у тому числі 58 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 23 - керівникам об’єктів, 45 - до територіальних підрозділів Національної поліції України та прокуратури, якими порушено 6 кримінальних проваджень. За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби у зв’язку із виникненням спалахів було ініційовано проведення 6 засідань регіональних комісій з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень.

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Баштанське районне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області рекомендує:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;

  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

  • користуватися індивідуальним посудом;

  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;

  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;

  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);

  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води, використовувати охолоджену кип’ячену воду;

  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;

  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

  • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

  • купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;

  • не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

  • не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;

  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Характерні ознаки кишкової інфекції:

❖ слабкість;

❖ головний біль;

❖ блювання;

❖ болі в животі;

❖ підвищення температури;

❖ пронос.

УВАГА: при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку. 

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Баштанське районне управління Головного управління

 Держпродспоживслужби  в Миколаївській області

Всі новини →