Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Дайджест новин фінансового відділу районної військової адміністрації на 07.08.2023

07/08/2023

1. У парламенті зареєстрований проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного Кодексу України щодо підтримки органами місцевого самоврядування сектору безпеки та оборони» (реєстр. № 9560 від 04.08.2023)

https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42404

Проектом Закону вносяться зміни до:

пункту 17 частини 1 статті 91 в частині розширення видатків місцевих бюджетів, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів, а саме на заходи з матеріальної підтримки сектору безпеки і оборони у період дії воєнного стану;

абзацу другого пункту 22-5 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення», а саме у період дії воєнного стану органи місцевого

самоврядування, місцеві державні адміністрації, військово-цивільні адміністрації або військові адміністрації (у разі їх утворення) можуть приймати рішення про: здійснення, як виняток з положень частини другої статті 85 цього Кодексу, видатків, не віднесених до відповідних місцевих бюджетів цим Кодексом, і видатків на утримання бюджетних установ

одночасно з різних бюджетів. Такі видатки здійснюються шляхом надання міжбюджетного трансферту з відповідного місцевого бюджету та реалізації місцевих програм підтримки сектору безпеки і оборони.

2. ​​Громади зможуть робити закупівлі для ЗСУ – зареєстровані законопроекти 

У Верховній Раді України зареєстровані два законопроекти, які дозволяють органам місцевого самоврядування надавати фінансову та матеріальну підтримку сектору безпеки і оборони у період дії воєнного стану: 

№9559 від 04.08.2023 Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у період дії воєнного стан

№9560 від 04.08.2023 Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підтримки органами місцевого самоврядування сектору безпеки та оборони.

Про це повідомив один з авторів законопроектів, народний депутат України, член парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитро Микиша. 

За його словами, законодавча ініціатива надійшла безпосередньо від органів місцевого самоврядування, адже вже зараз частина з них хоче закуповувати і передавати захисникам та захисницям все необхідне, але справедливо побоюється це робити, інша частина вже допомагає армії, але також не в захваті від перспективи можливих проблем із аудиторською та податковою. 

Саме тому додали в перехідні положення, що ця норма діє на всі закупівлі для сектору безпеки і оборони, що здійснили ОМС починаючи з 24.02.2022 року, - зазначив Дмитро Микиша. 

Важливо також, що для реалізації цих норм та оперативних дій місцевого самоврядування з виділення коштів для ЗСУ, народні депутати планують повернути норму про можливість проведення засідань місцевих рад онлайн. Ця норма діяла під час карантину і була відмінена разом із Постановою Кабміну про скасування карантину в Україні наприкінці червня. 

Зараз ми пропонуємо дозволити збиратися дистанційно на період дії воєнного стану та 30 днів після його завершення чи скасування», - сказав народний депутат. 

Більше - за посиланням: https://decentralization.ua/news/16991

Всі новини →