Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Санкції проти Білорусі, штрафт TikTok та нові правила в’їзду до ЄС: головне за тиждень

07/08/2023

 Добірка головних новин з Брюсселя і не тільки.

ЄС розширює санкції проти Білорусі через порушення прав людини та залучення до агресії проти України
Рада ЄС ухвалила санкції проти ще 38 фізичних та 3 юридичних осіб, а також поширила заборону експорту на вогнепальну зброю, товари авіаційної та космічної промисловості.
Нові заходи тісніше узгоджують санкції ЄС проти росії та Білорусі та унеможливлюють ухилення через Білорусь від санкцій проти росії.
Детальніше: https://cutt.ly/0wdQZMCR
Європейський регулятор дозволив оштрафувати TikTok через порушення під час обробки даних дітей
Компанія зобов’язана сплатити штраф згідно з рішенням, прийнятим у п'ятницю Європейською радою із захисту даних (EDPB). Воно є результатом розслідування, розпочатого комісаром із захисту даних Ірландії щодо порушення TikTok правил захисту даних ЄС в частині забезпечення достатнього захисту приватності дітей віком від 13 до 17 років.
Рішення EDPB означає, що Ірландський регулятор зможе накласти фінансовий штраф протягом місяця. Розмір штрафу не було офіційно оголошено.
Рішення EDPB (англійською): https://cutt.ly/4wdQZ7v3
9 речей, які потрібно знати про нову систему пропусків до ЄС, яка набуде чинності у 2024
2024 року в Європейському Союзі запрацює нова система попередньої реєстрації (ETIAS). Після її запуску, мандрівники з понад 60 країн світу, які зараз можуть подорожувати до ЄС/Шенгенської зони без візи, повинні будуть подавати заявку на отримання дозволу на поїздку, щоб мати можливість в'їхати до будь-якої з країн-членів ЄС.
На основі найпоширеніших запитань щодо ETIAS, SchengenVisaInfo.com. дав роз’яснення щодо 9 головних речей, які потрібно знати до запуску системи у 2024 році.
1) ETIAS - це не віза.
Для отримання візи потрібно записатися на прийом, зібрати довгий список документів, пройти співбесіду тощо. Подача заяви на отримання дозволу на поїздку займає лише близько десяти хвилин, без необхідності проходити співбесіду або навіть збирати документи.
2)Веб-сайт ETIAS працює під доменом “europa.eu”.
Всі інші існуючі сайти, що видають себе за офіційний сайт ETIAS, не є легальними.
3) Система ETIAS не вплине на заявників на отримання шенгенських віз.
Мандрівники з понад 100 країн світу, які наразі потребують шенгенської візи для короткострокових поїздок до будь-якої з 27 країн Шенгенської зони з метою туризму, бізнесу, відвідування родичів тощо, не потребуватимуть ETIAS.
4) ETIAS - це не "помста за Brexit", а захід безпеки.
Хоча пропозиція про створення ETIAS і референдум про вихід Британії з ЄС відбулися у 2016 році, ці події не пов'язані між собою. Ідея створення системи є спробою ЄС убезпечити свої кордони.
5) Багато інших країн мають подібні системи, включаючи США, Австралію та Канаду.
6) Процедура подання заяви займає близько 10 хвилин.
7) Вона коштує лише 7 євро.
8)Можливо подорожувати до країн Шенгенської зони з ETIAS, поки він дійсний.
9) Функціонування ETIAS пов'язане з системою в'їзду/виїзду (EES).
Остання є ще однією системою, розробленою ЄС з метою посилення безпеки в Шенгенській зоні. EES - це масштабна ІТ-система, яка, серед іншого, має замінити проставлення візових штампів.
Детальніше про кожний з пунктів (англійською): https://cutt.ly/swdQXrKO
Більше новин читайте на Євроінтеграційному порталі за посиланням: https://eu-ua.kmu.gov.ua
 
За інформацією

Офіс Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції

 

Всі новини →