Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Як допомогти малечі подолати страх повітряної тривоги?

11/08/2023

  Від звуку сирен повітряної тривоги нікуди сховатися. Півтора року ми живемо із цим звуком, а все одно здригаємося в перші секунди, хоч і здається, що звикли.

Уявіть, що відчувають за цих обставин діти. Для них усе набагато складніше.
  Як допомогти малечі подолати страх повітряної тривоги, розповідає в прямому ефірі, присвяченому реакціям дитячої психіки під час війни, педіатр Юлія Крушельницька. Переглянути ефір можна тут https://www.youtube.com/watch?v=arm15tihywU.
  За словами лікарки, до неї часто звертаються люди, які евакуювались із зон активних бойових дій, і багато хто з проблемою дитячого страху. Діти бояться шуму, вибухів, сирен, навіть ховаються від них під ліжко. У цьому разі, на думку пані Юлії, допоможе формування навички заміни.
  Про це у своєму телеграм-каналі повідомила перша леді Олена Зеленська.
   Як це працює?
  Попросіть дитину підбігти до вас і міцно обійняти, щойно вона почує сирену. У такий спосіб тривожність замінюється теплом і ніжністю.
   Запропонуйте малюкові щось особливе: улюблений мультик зі сміливим героєм чи книжку, ведмедика, якого приємно притискати до себе. І так раз у раз.
  Але не менш важливо, каже педіатр, щоб і дорослі вміли зберігати спокій. Усі діти неймовірно емпатичні. Вони вбирають емоції та поводяться так само, як і батьки. І якщо в родині напружена психологічна обстановка, це насамперед позначається на малечі.
Цикл ефірів із фахівцями оприлюднюється на Facebook-сторінці ГО «Безбар'єрність» і Координаційний центр КМУ / Mental Health UA в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».
 

 

Всі новини →