Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

СИЛЬНІ, НЕЗЛАМНІ, ВІЛЬНІ…

19/08/2023

 Миколаївська обласна військова адміністрація розповідає про людей, які мешкають в різних куточках нашого регіону та своїми вчинками надихають інших.

 
ІРИНА ГРАЧОВА - керівниця загону пожежної охорони (Галицинівська ТГ)
 
Колектив Галицинівського ЗМПО на чолі з Іриною Грачовою з перших днів військового вторгнення рф був на варті. Виїжджали на виклики та гасили пожежі. Нині до виїздів додалися і профілактичні бесіди з жителями громади щодо мінної небезпеки.
 
«Дзвонили жителі Прибузького: «Горить хата, приїжджайте!». Слідом сигнал, що в Українці обстріл:«В сусідів пожежа, горить сарай. Може перекинутись й на нашу будівлю». Тут же ми виїжджали. Можна було б врятувати багато будівель, але ж не давали працювати вороги… Часом було дуже страшно. Але збирала нерви в кулак і вперед!» – такими словами Ірина Грачова починає розповідь про роботу в умовах широкомасштабного вторгнення.
 
За словами Ірини, окупанти регулярно обстрілювали села рідної громади. Через це спалахували пожежі у будівлях та відкритій території й лісі.
 
«Зв’язок тоді був поганий. А то й взагалі його не було. Відстежували, де були прильоти, туди й прямували. Щодня тушили ліс. Гатили по ньому постійно. Скільки вигоріло… Підстилка хвої суха, загоряння розповсюджується швидко. Я до війни зі своїми вихованцями з ГО «Блискавка» саджала молоді сосонки, знаю, скільки часу потрібно для того, щоб з маленького паростка виросло велике дерево. А згорає за одну мить!» – ділиться керівниця загону.
 
Ірина Грачова вдячна своїм підлеглим за їх сміливість, витримку й мужність. Так без вихідних всі члени команди працювали більше ніж рок.
 
«Війна показала: хто є хто! Ніхто з моєї команди ні на мить не ставили собі питання, а може не їхати. Весь час ми були напоготові. Під обстрілами мотались по селах громади!» – з гордістю жінка говорить про свій колектив. 
 
Коли українська армія витіснила росіян трохи далі від кордонів Миколаївщини, зі слів Ірини Грачової, обстрілів стало менше в рази. Тож у загоні поновили чергування і наразі рятувальники мають змогу брати вихідні. Поповнився і автопарк.
 
«Є у нас в автопарку ЗІЛ-131, його нам віддали пожежники однієї з міських частин, після того, як під час чергового обстрілу постраждала будівля пожежної команди, згоріла машина, і нам не було на чому здійснювати виїзди на виклики. Цей транспортний засіб потужний і витривалий. До того ж наші друзі, польські рятувальники дізналися з новин про обстріляну автівку і вирішили віддати свою. Я особисто їздила отримувати машину», – ділиться керівниця загону. 
 
Найбільше Ірина Грачова вдячна родині за підтримку та розуміння у виборі її складної, але такої потрібної професії.
 
Нагадаємо, Миколаївська обласна військова адміністрація започаткувала проєкт «Сильні, незламні, вільні!» до Дня Конституції України. 
 
Якщо Ви знаєте людину, яка надихає інших та готові поділитися її історією з усіма, пишіть у коментарях або надсилайте на месенджер Фейсбук сторінки Миколаївської ОВА.
 
#проєктсильнінезламнівільні, #миколаївщина, #всебудеукраїна

Всі новини →