Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Ольга Стефанішина виступила на польському Конгресі з відновлення України “Common Future”

22/09/2023

У своєму виступі урядовиця акцентувала увагу на тісному взаємозв'язку відновлення та європейської інтеграції України, а також необхідності пошуку спільних стратегічних рішень для подолання викликів, які несе російська повномасштабна війна для всієї Європи.
«Європейська інтеграція дає нам рамку і розуміння реформ, які необхідно здійснити. Вони нерозривно пов’язані з усіма державотворчими процесами, з двосторонніми процесами, з кожною з реформ, яка здійснюється в державі – від верховенства права до дерегуляції, від Зеленого переходу до діджиталізації економіки», – сказала Віцепрем’єрка.
За її словами, війна виявила низку серйозних проблем далеко за межами України, які потребують узгодженої відповіді партнерів. Зокрема, йдеться про слабо розвинуту логістику між східними та центральними державами-членами ЄС, обмежені інфраструктурні можливості та недостатнє фінансування.
«Маємо сьогодні з урахуванням наших амбітних планів, ухвалюючи будь-яке рішення, думати стратегічно про посилення сполученості між нами, про включення України до економічного планування всередині ЄС. Впевнена, напрацьовані разом рішення будуть взаємовигідними як для України та Польщі, так і для всього Європейського Союзу», - підкреслила вона.
Окремо Ольга Стефанішина відзначила ініціативу ЄК щодо багаторічного фінансового інструменту Ukraine Facility. Вона повідомила, що Уряд України вже розпочав підготовку плану дій для забезпечення сталого фінансування, необхідного для відновлення та розвитку економіки держави.
«Пишаюсь тим, що у найбільш складних ситуаціях Україна і Польща завжди знаходили спільні рішення і точки дотику. Сподіваюсь, що попри наявні спірні питання ми зможемо знайти рішення, які відповідатимуть духу і букві європейського регулювання, дозволять нам виживати і зробити свій європейський внесок у подолання наслідків війни, а також забезпечать якнайшвидшу перемогу України, а отже перемогу всієї Європи», – заявила Ольга Стефанішина, наголосивши на важливості вирішення всіх питань в координації та консенсусі.
Зі слів урядовиці, саме Польща стала прикладом надання можливості громадянам України не лише сховатись від війни, але і продовжити повноцінне життя – працювати, навчатись, розвивати бізнес на території ЄС.
Так, за останніми даними на території сусідньої країни діє понад 29 тисяч компаній, де принаймні один зі співвласників/акціонерів є громадянином України або українською юридичною особою.
«Це важливий приклад того, як ми не лише разом протистоїмо агресії, але і рухаємось у напрямку спільного розвитку і взаємодопомоги», – зауважила Ольга Стефанішина.
Довідково
Конгрес відбудови України є вступом до діалогу про потреби української економіки та можливості польських партнерів щодо співпраці. Конгрес стане простором для панельних дискусій, семінарів, а також нетворкінгу, щоб якнайкраще підготувати правове та економічне підґрунтя для співпраці у відновленні України.

 

Всі новини →