Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Миколаївобленерго інформує

28/09/2023

Щороку з настанням осінньо-зимового періоду внаслідок несприятливих погодних умов збільшується кількість пожеж, травмувань та загиблих людей на них, через елементарне недотримання та нехтування правилами пожежної безпеки, правилами безпечної експлуатації електроустановок.

Холодна погода вносить свої корективи в експлуатацію енергетичного обладнання, протипожежних систем та обладнання, використання опалювальних приладів, що створює додаткову небезпеку виникнення пожежі, збільшення травмування сторонніх осіб, у тому числі й дітей на обладнанні енергопостачальних організацій. 

Якщо проаналізувати ситуацію у Державі щодо причин загибелі (травмування) населення на обладнанні енергокомпаній, отримаємо наступне:

- найбільше смертей (травмувань) відбувається через спроби здійснити крадіжку енергетичного обладнання компаній (дротів повітряних ліній електропередач, приладів та обладнання підстанцій, металоконструкцій);

- на другому місці випадки пов’язані зі спробами самотужки поновити електричне живлення;

- окрім цього, серед основних причин травмування зі смертельними наслідками є: наближення на недопустиму відстань до струмопровідних частин діючого електричного обладнання, наближення до обірваних дротів повітряних ліній електропередачі, дитячі ігри поблизу діючих електроустановок;

Щоб запобігти ураженню електричним струмом слід знати і виконувати елементарні вимоги електробезпеки:

- не наближатися ближче, ніж на 8 м до обірваних дротів повітряних ліній електропередач;

- не намагатися проникнути за огородження і всередину діючих електроустановок (трансформаторних підстанцій, щитових, електрощитів);

- звернути увагу на попереджувальні знаки безпеки; 

- не намагатися самотужки, або із залученням сторонніх осіб з сумнівною кваліфікацією (не спеціалістів), вирішувати проблеми відсутності електроенергії;

- при виявлені відкритих дверей трансформаторних підстанцій, фірток огороджень трансформаторних підстанцій, обірваних дротів повітряних ліній електропередачі та інших нестандартних ситуацій не зволікайте, телефонуйте до Кол-центру АТ «Миколаївобленерго» за багатоканальним номером телефону: 0-800-504-001 (всі дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів-безкоштовні).

ПАМ'ЯТАЙТЕ І ДОДЕРЖУЙТЕСЯ ПРАВИЛ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

Більшість нещасних випадків та пожеж у побуті трапляється через необережність та порушення елементарних правил електробезпеки. 

Щоб уникнути пожеж, виконуйте правила пожежної безпеки: 

При користуванні електроенергією вмикайте в електромережу тільки справні електроприлади. Не розміщуйте увімкнені електроприлади близько до легкозаймистих предметів. 

Слідкуйте, щоб електричні лампи не торкалися паперових та тканинних абажурів. Не закривайте домашніми предметами автотрансформатор та стабілізатор та не встановлюйте їх на стіл. 

Не допускайте одночасного включення в мережу кількох потужних споживачів електроенергії, що викликають перевантаження мережі. Небезпечно промочувати електропроводи, заклеювати їх шпалерами, підвішувати на цвяхи, зав'язувати проводи у вузли. 

Небезпечно користуватися несправними вимикачами, розетками, штепселями, підключати оголені кінці за допомогою скручування дротів до електромережі. У цих випадках виникають великі перехідні опори, які призводять до сильного нагрівання електропроводів та горіння ізоляції. 

Серйозну небезпеку становить використання нестандартних, саморобних запобіжників (жучків). Електромережу від перевантажень та коротких замикань захищають стандартні запобіжники. 

Слідкуйте за справністю та чистотою всіх електропобутових приладів. До монтажу електроприладів та їх ремонту залучайте лише фахівців. У цих випадках буде виключено можливість проникнення пожежі від електроприладів.

Також можна зауважити, що порушуючи елементарні норми й правила безпеки, порушник наражає на небезпеку не тільки себе, а й оточуючих, і його дії підпадають під дію Адміністративного та кримінального кодексу України.

Всі новини →