Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Ротація – як підтримати рідну людину, коли вона повернулася додому

19/10/2023

Уявіть, що здоров’я людини – це яблуко. А що тоді ментальне здоров'я? Це не просто частина яблука, це – його осердя. Бо саме на ньому тримаються решта фізичних, фізіологічних і побутових активностей. Ось чому турбота про стабільний емоційний стан є надважливою. А у військових, які приїхали додому, іноді просто не вистачає сил, і вони потребують підтримки.
«Якщо це коротка ротація – всього 3-5 днів чи тиждень, а потім військовий повертається на фронт – то про специфічну допомогу не йдеться. Люди на війні дуже виснажуються не тільки психологічно, а й фізично, їм потрібно дуже якісно відпочити. Виконати підтримуючу роль і стати ключовим моментом відновлення можуть саме базові речі», – зазначила у прямому ефірі на сторінці ГО «Безбар'єрність» та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA Ксенія Возніцина, неврологиня, директорка Центр психічного здоров'я та реабілітації "Лісова поляна" МОЗ України.
Отже, чим можуть допомогти близькі?
Забезпечити якісне домашнє харчування.
Організувати родинний затишок. Не треба запрошувати багато гостей чи залучати рідну людину до побутових справ.
Подбати про те, щоб не було багато звукових навантажень і яскравого світла.
Дати можливість добре висипатися у темній та прохолодній кімнаті. А якщо людині складно заснути – робити разом дихальні вправи та гуляти перед сном.
Чітко інформувати про найближчі спільні плани. Все детально проговорювати, але не забувати питати згоди.
Такі специфічні прояви як посилена роздратованість, тривожність, агресивна поведінка потребують обережної розмови. Фахівці радять не запитувати дуже багато, а просто дати знати: я тут, я готовий/-а буду тебе послухати, коли в тебе буде на це бажання.
«Не примушуйте людину говорити. Якщо вона зараз не хоче і не може – не силуйте. Це не тому, що рідний вас зневажає. Це може бути стан, у якому хочеться тиші, або бажання уникати тяжких спогадів. Та й взагалі до людей, які повертаються з фронту, попри всі їхні особливості характеру і здоров'я має бути беззаперечна повага у суспільстві. Ці бійці зробили все для того, щоб ми могли жити. Я часто чую, що люди хочуть подякувати чи якось виразити свої почуття до людини, яку вони побачили на вулиці, але якось ніяковіють, опускають очі. А от наберіться сили та просто скажіть: «Дякую за службу!», – радить Ксенія Возніцина.
Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», що впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.
Більше про підтримку себе та людей поруч – на https://bf.in.ua/turbota

 

Всі новини →