Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

ПРОФІЛАКТИКА СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

14/11/2023

Кожна людина у своєму житті обов'язково зіштовхується із серцево-судинними порушеннями. Вікові зміни органів і тканин, обмінні порушення призводять до гіпертонії, гіпертрофії міокарду, інфарктам, інсультам, серцевої недостатності, атеросклерозу судин та іншого, що скорочує життя і викликає цілий ряд обмежень. Ці явища стрімко наростають і молодіють.

Серцево-судинні захворювання найчастіше виникають на фоні порушення кровообігу. Занадто рано в сучасної людини через погіршення кровотоку знижується працездатність, пам'ять, інтелект, зір, слух, переносимість навантажень і т.п. Через раптові судинні катастрофи – інфаркти та інсульти ідуть з життя чи стають інвалідами порівняно молоді люди на вершині кар'єри, чи в той період, коли вони досягли бажаного соціального статусу.

Виникнення і перебіг серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань тісно пов'язані з наявністю чинників ризику, основними серед яких є підвищений артеріальний тиск, порушений ліпідний обмін, надлишкова маса тіла, нездоровий спосіб життя (тютюнопаління, нераціональне харчування, зловживання алкоголем, недостатня фізична активність), а також фактори оточуючого середовища (психоемоційні навантаження, шкідливе довкілля на виробництві та в побуті). Деякі дослідження свідчать, що ризик серцевих захворювань є більшим серед груп осіб, які мають більш, ніж один із цих факторів ризику (наприклад, серед курців, що мало рухаються).

Головні підходи у профілактиці серцево-судинних захворювань

Профілактика серцево-судинних захворювань  ґрунтується на послабленні або ліквідації факторів ризику їхнього розвитку. Вона передбачає:

– інформування широких верств населення про фактори ризику й можливості їхнього усунення;

– виявлення осіб з підвищеним ризиком розвитку ССЗ і проведення серед них профілактичних заходів;

– формування здорового способу життя: боротьбу з палінням і зловживанням алкоголем, оптимізацію харчування, нормалізацію маси тіла, покращення стану середовища проживання тощо.

Також нормальне функціонування серцево-судинної системи вимагає рухомого способу життя. Шість кілометрів в день – стільки повинен пройти чоловік, щоб серцево-судинна система випробовувала необхідне нею навантаження. Великі інтелектуальні й емоційні навантаження, велика рухова активність – такий повинен бути ритм життя сучасної людини.

Достатньо корисним є тренування м’язової і серцево-судинної системи за допомогою лазень і саун, холодових і контрастних процедур. Різка зміна температури з дуже високою на дуже низьку (купання в снігу, в басейні або в ополонці після лазні) спочатку розширює, а потім звужує судини.

Проте для більшої ефективності треба починати такі процедури з раннього дитинства.

Профілактика серцево-судинних захворювань

1) Правильне харчування. Бажано віддавати перевагу овочам, фруктам, злакам, бобовим, горіхам, кисломолочним продуктам, нежирним сортам м’яса та риби. При цьому споживання жирів, масла, солодощів, алкоголю слід максимально скоротити.

2) Фізична активність. Бажано більше рухатися, гуляти на свіжому повітрі, займатися спортом. У середньому доросла людина повинна щодня ходити пішки на відстань не менше 3 км (або не менше 30 хв).

3) Стресостійкість. Бажано уникати стресів та вчитися справлятися з ними.

4) Здоровий спосіб життя. Відмова від куріння та алкоголю.

5) Контроль тиску та рівня глюкози у крові. Необхідно контро­лювати артеріальний тиск і рівень глюкози у крові. Оптимальний рівень артеріального тиску для дорослої людини становить 120/80мм рт. ст. Для більшості людей нормальними вважаються всі показники артеріального тиску, які не перевищують 139/89 мм рт. ст. Оптимальний рівень глюкози капілярної крові (при заборі крові з пальця) від 3,3 до 5,5 ммоль/л.

6) Регулярний медогляд. Регулярно відвідуйте свого терапевта чи сімейного лікаря, з яким підписали декларацію, та вчасно проходьте профілактичні скринінги.

 

Всі новини →