Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Схилімо голови у День народження загиблого захисника України Андрія Гладкова

14/11/2023

Мужній, незламний, сильний, сміливий, відважний, добрий, чуйний, надійний, товариський – саме таким був Андрій ГЛАДКОВ, майор Збройних Сил України, уродженець м. Баштанка.

Сьогодні, 14 листопада, відважному воїну Андрію Гладкову мало б виповнитися 47 років. Та не судилося йому відзначити свій день народження у колі своєї сім’ї, друзів та товаришів, бо у 2014 році його життя забрали російські нелюди.
 
Андрій Валерійович Гладков народився 14 листопада 1976 року в м. Баштанка. Після закінчення Баштанської ЗОШ №2 у 1993 році вступив до Київського військового інституту радіоуправління та зв’язку. 15 років молодший лейтенант А. В. Гладков проходив службу у військовій частині 2189 м. Запоріжжя, всі свої знання і уміння він передав молодим солдатам.
 
Майор Гладков брав участь в охороні південних повітряних рубежів України в період анексії Криму. Коли над рідною Україною нависла загроза, Андрій разом зі своїми побратимами був направлений в зону АТО виконувати свій військовий обов’язок. Вірна солдатська дружба та високий професіоналізм не раз рятували його та товаришів від смерті. Майор Гладков служив у підрозділі Оперативне командування «Південь», був офіцером відділу підготовки управління радіотехнічних військ.
 
29 серпня 2014 р під час виходу з Іловайського котла так званим «зеленим коридором» на дорозі в районі с. Новокатеринівка наші захисники потрапили в пастку. Не багатьом вдалося вийти з того пекла. Андрій Гладков не покинув своїх солдат напризволяще і загинув, як Герой, за єдність і суверенітет рідної держави. Він до кінця був вірний військовій присязі, відповідальний, справедливий, порядний, чесний і вимогливий по відношенню до себе та тих солдат, які йому вірили, як командиру.
 
Указом Президента України № 311/2015 від 4 червня 2015 року, «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» Андрій Гладков нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).
 
У 2019 році встановлено пам’ятну дошку А. В. Гладкову на території Баштанської школи №2, де він навчався. Крім цього, одна з вулиць Баштанки має назву на честь пам’яті загиблого воїна - вулиця Андрія Гладкова.
 
Місце поховання Андрія Гладкова -  місто Запоріжжя, Кушугумське кладовище.
У загиблого залишилися мама, брат, дружина, діти.
 
24 вересня 2015 року наказом міністра оборони України №714 майору Гладкову Андрію Валерійовичу, офіцеру відділу підготовки управління радіотехнічних військ центру авіації та протиповітряної оборони оперативного командування «Схід» Сухопутних військ Збройних Сил України присвоєно чергове військове звання «підполковник» (посмертно).
 
У день народження загиблого захисника схилімо голови у мовчанні! Щирі співчуття рідним та близьким відданого воїна України. Вічна пам’ять відважному захиснику – Андрію Гладкову.

Всі новини →