Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

ГОЛОДОМОР-ГЕНОЦИД УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

24/11/2023

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. 

У 2023-му День пам’яті жертв голодоморів припадає на 25 листопада. Долучіться в цей день о 16.00 до Загальнонаціональної хвилини мовчання. Згадайте про мільйони людських життів, які Україна втратила внаслідок Голодомору і масових штучних голодів, запаливши свічку пам’яті на підвіконні.

Цього року ми вдруге вшановуватимемо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни, яка супроводжується геноцидними діями Росії проти українців. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

Голодомор в Україні – це злочин проти українського народу, який знекровив та спустошив нашу землю, забрав мільйони життів безневинних дітей України.

Українському народові, що упродовж століть виборював свою незалежність і сьогодні, нарешті, здобув її, випало на долю подолати шлях неймовірних смертоносних потрясінь, тяжких випробувань; докласти надлюдських зусиль у протистоянні навалам і пошестям, віковому уярмленню і визиску, духовному гнобленню і, навіть, фізичному знищенню.

Однак, народ наш вистояв, не розтанув і не розчинився в морі народів, як то не раз мало місце в історії людства.

Відродження національної самосвідомості сьогодні супроводжується посиленим інтересом громадськості до історичного минулого, особливо тих його сторінок, які довгий час замовчувалися. До них безперечно належить проблема суцільної колективізації та голоду на Україні на початку 30-х років. Суцільна колективізація і злочини, що її супроводжували відбувалися на очах усього світу. Сотні установ та організацій,мільйони людей були їх учасниками, свідками, виконавцями і, нарешті, жертвами.

Всі новини →