Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Відкриття переговорів про членство. Ключові висновки від спілкувань у Відні та Берліні.

27/11/2023

 

У наших партнерів немає жодних сумнівів: досягнення України у реформах є вражаючими. Про це неодноразово чула як публічно, так і за закритими дверима. Водночас, ми вже розуміємо, що грудневе засідання Європейської Ради, де очікується ряд важливих для України рішень, буде напруженим. Лідерам ЄС належить ухвалити стратегічні для майбутнього Європи рішення. І, на жаль, є спроби окремих країн зробити Україну частиною політичних торгів. Такою є європейська політика, де наразі рішення приймаються консенсусом. Тому, враховуючи внутрішню ситуацію у кожній країні, продовжуємо роботу з партнерами для забезпечення потрібних нам рішень.
В астрійській столиці з міністеркою у справах ЄС Кароліною Едтштадлер детально було проговорено рішення Європейської Ради. Це ж питання було основним на зустрічі з австрійськими парламентарями (які фактично затверджують позицію, що буде озвучена потім у Брюсселі). Хороша новина: маємо чітку підтримку подальшого руху України до членства, визнання наших трансформацій. Разом з тим, австрійські партнери відстоюють важливість позитивної динаміки для всіх країн розширення. Саме прогрес України оживив процес розширення, і разом зможемо зробити його історією успіху для всіх.
З прикрістю виявлено було, що одним з найбільш обговорюваних питань щодо України є проведення виборів. Порушуючи це питання, деякі іноземні політики створюють враження «нормальності ситуації» в Украіні.
У Берліні відбулася зустрічі в Офісі канцлера, скоординувалися у розумінні ситуації та підготовки до Європейської Ради. Ці зустрічі, як і потім дискусії під час публічних та закритих обговорень з експертами, засвідчили принципову зміну сприйняття європейської інтеграціі України. На відміну від минулого року, коли доводили готовність бути кандидатом на членство, сьогодні Німеччина чітко підтримує рух України до членства. Вдячні DGAP за організацію спеціального заходу у рамках візиту. Відверті дискусії дуже потрібні, особливо зараз, коли на тлі інших викликів, можемо втратити фокус і ключові стратегічні рішення для майбутнього Європи потонуть у дебатах.

 

Всі новини →