Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Африканська чума свиней

15/12/2023

Останнім часом, в областях України в тому числі сусідніх з Миколаївською (Дніпропетровська, Кіровоградська, Херсонська), відмічається погіршення епізоотичної ситуації через збільшення кількості випадків захворювання свиней (свійських, диких) на африканську чуму свиней (далі - АЧС). В 2023 році на території України виявлено 27 випадків АЧС. 

Крім того, в листопаді 2023 року виявлено ДНК вірус АЧС в патологічному матеріалі від поросят, трупи яких виявлено на узбіччі дороги Кропивницький-Платонове Врадіївської ТГ, Первомайського району. В грудні 2023 року зареєистровано захворювання на африканську чуму свиней в приватному домогосподарстві мешканця села Борозенське Борозенської ОТГ Бериславського району Херсонської області. Слід зазначити, що  с. Борозенське розташоване в 20 км від меж Баштанського району. 

Зазначимо, що африканську чуму свиней відносять до високозаразних вірусних захворювань.

Що необхідно знати про цю хворобу?

Африканська чума свиней – небезпечне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, що характеризується гарячкою, синюшністю шкіри та крововиливами у внутрішніх органах. Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може зберігатися протягом тривалого часу в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м’ясі.

Ефективні засоби профілактики (вакцини) африканської чуми відсутні. Для людини вірус африканської чуми свиней - безпечний.

Характерними для хвороби є наступні клінічні ознаки:

- раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;

- підвищення температури тіла до 40,5-42°С;

- зниження апетиту, в’ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;

- синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок.

Щоб запобігти занесенню збудника АЧС в господарство нагадуємо про необхідність безумовного дотримання наступних правил утримання свиней:

- утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускати їх вигул та контакти з іншими тваринами;

- регулярно здійснювати обробку тварин проти комах і кліщів;

- обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

- при вході в приміщення де утримуються свині обладнати дезкилимки, які підтримуються в робочому стані (розчин хлорного вапна та інші деззасоби);

- не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;

- не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;

- не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

- утриматися від утримання свиней в приватному господарстві, якщо господар мисливець, або з якихось причин має постійний контакт з дикою фауною;

- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;

- ретельно і комплексно боротися з гризунами;

- проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин у державних установах ветеринарної медицини;

- надавати свиней для щеплення ветеринарною службою проти класичної чуми свиней (проводиться безкоштовно);

- ні в якому разі не купуйте м’ясо або сало на стихійних ринках чи в місцях несанкціонованої торгівлі воно може бути небезпечним !!!

Будь-які ознаки захворювання чи загибелі свиней, слід розглядати як ймовірний спалах АЧС і терміново повідомити про це ветеринарного спеціаліста (за містом проживання). Підтвердження або виключення діагнозу на АЧС завжди потребує проведення лабораторних досліджень. Зразки біологічного матеріалу має відбирати лише кваліфікований фахівець. Лікування тварин або будь-які намагання самотужки вийти з цієї ситуації сприятимуть лише поширенню інфекції. 

Однією з причин занесення АЧС на територію Баштанського району може бути стихійна торгівля харчовими продуктами тваринного походження зокрема свинини без проведення ветеринарно- санітарної експертизи.

ШАНОВНІ ДОБРОДІЇ!

При  найменших ознаках захворювання свиней у ваших господарствах, а також про всі випадки загибелі просимо терміново повідомляти до установ ветеринарної медицини за телефонами:

- Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області 096 907 2707, 098 816 3388, (05158) 2-84-34); 

- Баштанської районної лікарні ветеринарної медицини МОДЛВМ: (05158) 2-84-35, 067 103 7526 – Баштанський відділ; 068 066 4720 – Новобузький відділ; 096 892 4822 – Казанківський відділ; 097 332 4590 – Березнегуватський відділ; 068 820 9779 – Снігурівський відділ.

Всі новини →