Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Вашій увазі пропонується щотижнева добірка новин з Брюсселя і не тільки.

05/02/2024

 Продовження санкцій, заморожені активи та морська місія ЄС: новини тижня з Європи

Євросоюз продовжив економічні санкції щодо росії на 6 місяців
Рада ЄС ще на 6 місяців, до 31 липня 2024 року, продовжила обмежувальні заходи у зв'язку з продовженням російської агресії проти України.
Санкції складаються з широкого спектру секторальних заходів, включаючи обмеження на торгівлю, фінанси, технології та товари подвійного призначення, промисловість, транспорт та предмети розкоші. Вони також охоплюють заборону на імпорт або передачу морським транспортом сирої нафти та певних нафтопродуктів з рф до ЄС, відключення від SWIFT декількох російських банків та призупинення мовлення і ліцензій декількох підтримуваних кремлем дезінформаційних ЗМІ. Крім того, було запроваджено заходи, спрямовані на посилення здатності ЄС протидіяти обходу санкцій.
Детальніше: https://cutt.ly/YwXvERl2
Заморожені російські активи мають бути переведені до нового фонду для відновлення України: комітет ПАРЄ схвалив проєкт резолюції
У проєкті Комітет з політичних питань ПАРЄ заявляє, що росія, як держава-агресор, повинна надати "повну компенсацію за шкоду, заподіяну її міжнародно-протиправними діями, включаючи руйнування інфраструктури, втрату життів, економічні труднощі та інші негативні наслідки".
Приблизно 300 млрд доларів США заморожених російських суверенних активів тепер повинні бути "передані в розпорядження України, що відновлюється", заявили в комітеті. Комітет рекомендував створити "міжнародний компенсаційний механізм" під егідою Ради Європи, що включатиме міжнародний трастовий фонд, до якого мають бути депоновані російські активи, що належать державам-членам та державам, які не є членами РЄ, а також "неупереджену та ефективну" міжнародну комісію з розгляду претензій, яка діятиме відповідно до визнаних судових норм, для розгляду претензій, поданих Україною та іншими суб'єктами, що постраждали від агресії.
Детальніше: https://cutt.ly/1wXvDMuu
Військово-морська місія ЄС у Червоному морі розпочнеться 19 лютого
Військово-морська місія Європейського Союзу для захисту комерційного судноплавства в Червоному морі розпочнеться 19 лютого, заявив Верховний представник ЄС Жозеп Боррель після неформальної зустрічі міністрів оборони в Брюсселі.
Зі слів дипломата, нова морська операція під назвою ASPIDES спрямована діяти в суто оборонному режимі для захисту торговельних суден, а також виконувати завдання "супроводу" - стримувати своєю присутністю і посилювати обізнаність щодо морської обстановки на морі. Вона буде розгорнута на морі, з кораблями і повітряними засобами, “пропорційно до загрози”. Місія не проводитиме жодних операцій на суші - лише на морі.
Детальніше: https://cutt.ly/5wXvCWM4

Всі новини →