09/02/2024
Як відомо, питна вода, перед тим, як потрапити до споживача, проходить де який шлях між джерелом, з якого вона видобувається, до водопровідного крану на розвідній мережі, через необхідні етапи водопідготовки. Це може бути знезараження з метою запобігання бактеріального забруднення, очищення від надлишків мінеральних складових, а іноді, навпаки, додаткова мінералізація. Дуже важливо, щоби на своєму шляху до споживача, вода не втратила свої властивості та якісні показники.
Всі етапи видобування, оброблення, транспортування та розподіл питної води між споживачами є складовими технологічного процесу виробництва питної води, який повинен здійснюватися з дотриманням вимог чинного законодавства.
Діючими нормативними законодавчими актами передбачено, що основним технічним документом для підприємств, які надають послуги з централізованого питного водопостачання (та водовідведення), є Технологічний регламент. Технологічний регламент – є основним технічним документом підприємств, які надають послуги з централізованого питного водопостачання (та водовідведення). Він вміщує повний детальний опис технологічного процесу виробництва питної води та показники якості.
Необхідність його розробки передбачена ДСанПіНом 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (п. 3.10), де зазначено: «Виробництво питної води здійснюється за нормативно-технічним документом та відповідно до технологічного регламенту або іншого документа з описом технологічного процесу виробництва питної води, що пройшли державну санітарно-епідеміологічну експертизу та отримали позитивний висновок». Наявність технологічного регламенту є обов’язковою вимогою для отримання ліцензії для здійснення господарської діяльності в сфері централізованого водопостачання та водовідведення згідно п.4, п/п 4 Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №307 від 22.03.2017 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення».
В тих підприємствах, де в наявності, технологічні регламенти, вони за вмістом не відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» та не узгоджені, як вимагає чинне законодавство, робочі програми відомчого контролю складені з порушенням санітарних вимог щодо періодичності контролю та переліку необхідних для дослідження показників.
Технологічний регламент повинен включати повний детальний опис технологічного процесу виробництва питної води та показники якості питної води, що виробляється підприємством та надається споживачу. Зокрема, характеристики системи водопостачання в цілому та її окремих частин, очисних споруд, насосних станцій, розподільної мережі та її окремих частин. В тому числі, наявних установок доочищення питної води, що більш притаманне для сільських водопроводів, при цьому регламент повинен включати необхідний порядок здійснення технічного обслуговування установок, тобто, заміни фільтрів, промивок трубопроводів та ємностей тощо. Також, регламент, обов’язково, повинен включати робочу програму виробничого контролю, складену у повній відповідності до вимог розділу 4 ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», відносно типу контролю, переліку показників, що досліджуються, періодичності та вибору місць контролю.
Кожен технологічний регламент повинен бути узгоджений в установленому чинним законодавством порядку з отриманням висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Затверджений та узгоджений з усіма необхідними установами технологічний регламент повинен точно виконуватися експлуатуючими службами, він є підставою для виконання всіх видів робіт з експлуатації, поточного та капітального ремонту, технологічного, фізико-хімічного і бактеріологічного контролю за роботою всього водоочисного комплексу та його окремих елементів.
Технологічні регламенти підлягають обов’язковому перегляду і узгодженню в разі внесення змін в технологічний процес видобування підготовки та передання споживачу воді.
Для отримання консультації, щодо розробки Технологічного регламенту, Ви можете звертатись до Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою: м. Миколаїв, пр. Центральний, 288 або на електронну адресу [email protected].
Технологічний регламент повинен чітко висвітлювати поетапно весь процес забору, виробництва, транспортування та подачі питної води споживачам, містити загальну стислу характеристику водопостачального підприємства.
1. Короткі відомості про водопостачальне підприємство (коли і на підставі чого було створено, дозвіл на спецводокористування, номер, дата видачі).
2. Кількість населення в населеному пункті, з них є абонентами централізованого водопостачання, яких обслуговує підприємство, та кількість абонентів обладнаних індивідуальними засобами обліку.
3. Характеристика та принцип роботи системи водопостачання (що є джерелом водопостачання, характеристика водозабору, куди і за допомогою яких технічних засобів по яким трубопроводам D (мм), L (м), та з яким тиском вода попадається від джерела до споживачів, максимальна потужність системи. Характеристика роботи насосних станцій та автоматики управління і безпеки. Облік обсягів води, прилади обліку. Чітко зазначити місця розташування свердловин, насосних станцій, резервуарів, установок очистки/доочистки питної води).
4. Приведення якості води до нормативних вимог, та запобігання її зараження, санітарний стан водозабору (характеристика установок очистки/доочистки питної води та опис їх роботи).
5. Контроль якості питної води за хімічними та бактеріологічними показниками (з якою періодичністю та якими лабораторіями здійснюється контроль. Акредитація лабораторій № та термін дії свідоцтва, № та термін дії договору з акредитованою лабораторією на здійснення контролю якості води).
6. Загроза підтоплення (чи потрапляють об’єкти водопостачання до зони можливого підтоплення під час проходження осінньо-зимових дощових паводків та весняної повені? Якщо так, то які заходи вживаються для забезпечення сталого водопостачання в небезпечний період та недопущення попадання паводкових вод в мережу питного водопостачання).
7. Проведення планово-попереджувальних робіт на системі водопостачання та ліквідація аварійних ситуацій (яким чином здійснюється, як попереджається населення, чи виконується промивка мереж та додатковий лабораторний контроль якості води за окремими показниками у разі виникнення аварійної ситуації).
8. Відомості про середньорічні обсяги видобутої води, поданої в мережу та реалізованої споживачам (тис.м3/рік). Середньорічне споживання електроенергії.
9. Висновок щодо наявності на підприємстві відповідних ресурсів для якісного та сталого забезпечення мешканців населеного пункту питною водою нормативної якості.
10. Дата складання документу, виконавець, затвердження керівника, печатка.
Рекомендації до графічної схеми системи централізованого водопостачання.
Графічна схема повинна містити інформацію щодо процесу взаємодії комплексу об’єктів, споруд та мереж водопостачання населеного пункту. На схемі показуються водозабірні споруди, пронумеровані відповідно до технологічного регламенту, насосні станції, резервуари та інші споруди, основні трубопроводи, їх діаметрами та протяжність, основні відгалуження до споживачів, прилади обліку, умовні позначення.
Графічна схема затверджується керівником суб’єкта господарювання, скріплюється печаткою.
При наявності, подається затверджена копія схеми водопостачання населеного пункту з урахуванням перспективного розвитку, розроблена проектною організацією.
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Баштанського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області