Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Вашій увазі пропонується щотижнева добірка новин з Брюсселя і не тільки.

26/02/2024

 Продовження санкцій, заява G7, морська операція та єврооблігації: головне за тиждень

Про підтримку України: лідери G7 зробили заяву за підсумками саміту 24 лютого
24 лютого, у другу річницю повномасштабного російського вторгнення, лідери Групи Семи опублікували спільну заяву, в якій йдеться про таке:
-G7 продовжить підтримувати право України на самооборону та підтверджує відданість довгостроковій безпеці України, в тому числі шляхом укладення та двосторонніх зобов'язань і домовленостей у сфері безпеки;
- допоможе Україні задовольнити її нагальні фінансові потреби, та закликає схвалити додаткову підтримку;
- продовжить співпрацювати з українською владою та міжнародними фінансовими установами заради відновлення країни;
- закликає росію негайно припинити свою агресивну війну та вивести свої війська з міжнародно визнаної території України;
- ніколи не визнає так званих "виборів", минулих і майбутніх, проведених росією на територіях України, ні їх результатів.
- підтримує розслідування злочинів, скоєних на території України;
- відзначає успіх України щодо розширення експорту продовольства через Чорне море, що допоможе нагодувати світ; продовжить допомагати Україні експортувати зерно та с/г продукцію до найбільш вразливих країн;
-продовжить підвищувати вартість російської війни шляхом впровадження нових та посилення існуючих санкцій;
- підтверджує, що суверенні активи рф в юрисдикціях країн-членів залишатимуться знерухомленими, поки росія не заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні; закликає продовжити роботу для знайдення шляхів, за допомогою яких знерухомлені російські суверенні активи можуть бути використані для підтримки України;
- продовжує підтримувати Україну в подальшому розвитку Формули миру президента Зеленського і зобов'язується підтримувати всеосяжний, справедливий і тривалий мир, що відповідає принципам Статуту ООН, міжнародного права та поваги до суверенітету та територіальної цілісності України.
Текст заяви доступний за посиланням: https://cutt.ly/5wNcslGS
ЄС продовжив санкції проти росії через окупацію українських територій
Рада ЄС продовжила на рік санкції проти росії через окупацію українських територій. Рішення було опубліковано в Офіційному журналі ЄС. Рішення продовжити санкції ухвалили 19 лютого 2024 року, воно набуло чинності 20 лютого.
З рішенням можна ознайомитись за посиланням: https://cutt.ly/gwNcsUFi
Естонія пропонує ЄС випуск облігацій для стимулювання оборонної промисловості континенту
Європейський Союз повинен працювати над планом з випуску єврооблігацій на суму 100 млрд євро для розвитку оборонної промисловості континенту та робити більше для надання зброї Україні. Про це заявила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас в інтерв'ю Bloomberg.
«Ми знаходимося в ситуації, коли нам потрібно більше інвестувати і [вивчати], що ми можемо зробити разом, тому що облігації, які будуть випущені окремими країнами індивідуально, занадто малі, щоб їх можна було нарощувати», - сказала вона. «Єврооблігації можуть мати набагато більший вплив».
Повне інтерв’ю за посиланням: https://cutt.ly/5wNcsGQp
Євросоюз розпочинає місію для захисту суден у Червоному морі
Міністри закордонних справ ЄС у понеділок, 19 лютого, офіційно запустили місію ЄС у Червоному морі EUNAVFOR ASPIDES, яка, як очікується, стане стримуючим фактором проти нападів хуситів на торгові судна і допоможе уникнути ескалації в регіоні.
«Європа забезпечить свободу судноплавства в Червоному морі, працюючи разом з нашими міжнародними партнерами. Окрім реагування на кризу, це крок до посилення європейської присутності на морі для захисту наших європейських інтересів», – зазначила Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, коментуючи старт операції.
Ознайомитись з заявою можна за посиланням: https://cutt.ly/iwNcsCnH
Більше новин читайте на Євроінтеграційному порталі за посиланням: https://eu-ua.kmu.gov.ua/

 

Всі новини →