Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Весняний авітаміноз у дітей: як завадити та запобігти

12/04/2024

 Авітаміноз навесні – часте явище у дітей, адже в цей період досить складно “наситити” раціон достатньою кількістю свіжих овочів і фруктів. Авітаміноз може перебігати безсимптомно, проте шкодить роботі організму та впливає на стан здоров’я дитини.

        Весняний авітаміноз та харчування – взаємопов’язані поняття. Попри те, що  на прилавках магазинів є вибір овочів та фруктів, збалансувати раціон повним спектром поживних речовин складно. Кожен вітамін виконує важливу функцію для справної роботи організму. Якщо бодай одного з компонентів недостатньо – механізм біохімічних процесів дає збій. Організм адаптується до дефіциту, якщо отримує менше вітамінів. Для дітей особливо важливо мати поживний раціон, який стимулюватиме розвиток організму та знизить ризики для здоров’я. Натомість дефіцит поживних речовин будь-якого роду з раннього віку може призвести до проблем зі здоров’ям: порушувати обмін речовин, сприяти розвитку хронічних захворювань і навіть впливати на розумовий розвиток.

      Одними з найбільш помітних зовнішніх проявів авітамінозу у дитини є бліда шкіра та швидка стомлюваність. Ці симптоми – це “крик” організму про брак вітаміну С. При нестачі вітаміну С у дитини розвивається схильність до частих вірусних та застудних захворювань, загострюються хронічні хвороби та підвищується ламкість кровоносних судин.

      Якщо дитина має поганий сон, стала вередливою й менш активна упродовж дня, скоріше за все, організм відчуває брак вітаміну В. На це також може вказувати поява виразок в роті або тріщин в куточках губ.

      Дефіцит вітаміну D теж проявляється порушенням сну, а ще погіршенням зору та стану волосся, шкіри, нігтів і зубів. Небезпека у тому, що у дітей нестача вітаміну D викликає рахіт – захворювання, при якому порушується процес мінералізації кісток та затримується розвиток зубів.

Тобто, ознаки весняного авітамінозу залежать від того, чого саме бракує  організму.  Загальні симптоми, які можуть вказувати на наявність авітамінозу у дитини: слабкість і втома; дратівливість і нервозність; поганий апетит або відсутність апетиту; порушення сну; погана пам’ять та концентрація; порушення росту та розвитку; проблеми зі шкірою, волоссям і нігтями; зниження імунітету, яке проявляється частими захворюваннями; проблеми  з  зором; швидка втомлюваність.

     Найкращим способом запобігання авітамінозу у дитини – є збалансоване харчування з різноманітними продуктами. За перших симптомів дефіциту вітамінів не ігноруйте  проблему та зверніться  за допомогою до фахівця!

    Баштанське  районне  управління ГУ ДПСС

    в  Миколаївській  області.

Всі новини →