19/04/2024
Протягом останніх років спостерігається тенденція до забезпечення населення міст питною водою з пунктів розливу (нецентралізоване питне водопостачання). Питна вода, яка реалізується населенню, повинна проходити виробничий контроль на показники безпеки якості та відповідати вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (далі - ДСанПіН 2.2.4-171-10).
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївський області нагадує основні вимоги ДСанПіНу 2.2.4-171-10 до пунктів розливу питної води, яких повинні дотримуватися суб’єкти господарювання, та на що потрібно звернути увагу пересічному громадянину під час придбання обробленої та привізної питної води. А саме:
- для виробництва питної води з пунктів розливу повинна використовуватись вода підземних джерел питного водопостачання або водопровідна питна вода, яка пройшла додаткову обробку;
- виробництво питної води, яка доставляється до пункту розливу, повинно здійснюватися відповідно до технологічного регламенту, що має позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи;
- виробничий контроль безпечності та якості питної води повинен здійснювати власник підприємства, що виробляє доочищену питну воду для заповнення пункту розливу;
- результати лабораторного дослідження води повинні бути в пункті розливу, доступні для ознайомлення;
- вода питна з пунктів розливу не повинна вміщувати ароматизаторів, підсолоджувачів та інших харчових чи харчосмакових речовин, крім речовин, що нормуються цими Санітарними нормами;
- термін зберігання питної води в пунктах розливу у стаціонарних ємностях не повинен перевищувати 24 години, а у транспортних ємностях (автоцистернах) – 6 годин. Експлуатація стаціонарних та транспортних ємностей з порушенням санітарно – гігієнічних вимог може призвести до виникнення епідемічних ускладнень та осередків інфекційної захворюваності;
- забороняється заповнювати питною водою ємності із залишками питної води;
- в пунктах розливу питної води повинен бути інформаційний листок із зазначенням інформації щодо її виду (оброблена, необроблена (природна), штучно-мінералізована, штучно-фторована, штучно-йодована, з оптимальним вмістом мінеральних речовин, газована чи негазована тощо), складу ("вода питна" та перелік уведених речовин, зокрема консервантів, макро- та мікроелементів), умов зберігання, дати виготовлення, найменування, адреси та телефону виробника і місця її виготовлення, виду вихідної води, місцезнаходження підземного джерела питного водопостачання та номера і глибини свердловини, посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду;
- термін зберігання питної води, набраної з пунктів розливу у тару споживача, не повинен перевищувати 24 години за умови її зберігання у чистій закритій тарі при температурі від 5 0C до 20 0C в місцях, захищених від попадання прямих сонячних променів.
При наповненні тари питною водою треба уникати безпосереднього дотику між краном та тарою. Полімерну тару багаторазового використання, необхідно перед заповненням ретельно мити. Для пиття та приготування їжі воду, придбану на пунктах розливу, рекомендуємо додатково кип’ятити.
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області