Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Стійкість однієї людини – це стійкість всієї країни

13/05/2024

 Минулого тижня відбувся спеціальний захід «Осмислення. Цінності та історії стійкості», який пройшов за участю першої леді України Олени Зеленської, ініціаторки Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?».

Також аби спільно визначити формулу української стійкості зібралися провідні вітчизняні та іноземні науковці, філософи, культурологи, освітяни вищої школи, представники сфери мистецтва, креативних індустрій, медійники, керівництво обласних військових адміністрацій, регіональні координатори. Люди, які генерують сенси та впроваджують Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?» на місцях.
Від Миколаївської області до заходу долучились заступник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Юрій Гранатуров та регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» в Миколаївській області Руслана Омелянчук.
Перша леді Олена Зеленська повідомила, що за даними соціологів, 77 % українців відчувають симптоми стресу та сильної знервованості.
«Цей стан має назву «колективна травма». Схожа на ті, які пережили попередні покоління українців у часи голодоморів, Другої світової. Тоді ніхто не рахував психологічні втрати. Але в сучасному світі, на щастя, ми навчилися цінувати людину й хочемо її вберегти. Гарна новина в тому, що стійкість можна розвинути, підтримувати й тренувати», - зазначила Олена Зеленська.
Найкращий спосіб передачі стійкості між людьми – це дізнаватись історії про стійкість. Про свій досвід розповіли українці, які знайшли сили та ресурси вистояти в найскладніші моменти свого життя.
У кожного з українців своя історія стійкості. Вони формують загальну здатність протистояти випробуванням та впевнено йти до перемоги. Це життєстійкість, що перетворюється на науку та навички відновлюватись й зростати.
Нагадаємо, що захід «Осмислення. Цінності та історії стійкості» відбувся в рамках «Місяця обізнаності про ментальне здоров’я». Він організований Координаційним центром з психічного здоров’я КМУ у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» – ініціативи першої леді Олени Зеленської – за підтримки Бюро ВООЗ в Україні та агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який втілює організація Пакт.

Всі новини →