Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Рік з моменту екологічної катастрофи…

06/06/2024

6 червня минає річниця, як російські окупанти знищили дамбу Каховської ГЕС. Це одна з найбільших техногенних катастроф у Європі за останні десятиліття, яка спричинила масштабне підтоплення на Херсонщині та Миколаївщині.

Через цей російський теракт в Миколаївській області підвищився рівень води в річках Інгулець та Південний Буг.
 
Внаслідок підриву греблі Каховської гідроелектростанції підтоплення зазнали три територіальні громади Баштанського району: Снігурівська (найбільше постраждала від підтоплення), Горохівська та Березнегуватська. Було підтоплено 556 житлових будинків. Крім цього, підтопленню зазнали - 277 земельних ділянок, 774,76 га сільськогосподарських земель та 9 артезіанських свердловин.
 
Станом на 9 червня 2023 року всього під підтоплення підлягало 30 населених пунктів, із загальною кількістю домоволодінь – 6330 одиниць та проживаючого населення – 13782 осіб.
 
Представники районного Штабу з ліквідації наслідків надзвичайної події пов’язаної з підривом Каховської ГЕС по Баштанському району Миколаївської області з першого дня екологічної катастрофи працювали у цілодобовому режимі – за допомогою човнів здійснювали підвоз гуманітарної допомоги, питної води жителям підтоплених сіл, евакуювали людей на відносно безпечну територію. Стан справ постійно відстежувався – аналізувалася ситуація з підтопленням населених пунктів, поточно уточнювалася швидкість і обсяги води, на постійному контролі тримали епідеміологічну ситуацію в зоні небезпеки та життєзабезпечення лівого та правого берегу затоплених територій та ін.
 
Представники влади, ДСНС, енергетики, Нацполіція – всі працювали у посиленому режимі. Спільними зусиллями допомагали жителям громад, які постраждали від наслідків підтоплення.
 
На жаль, катастрофа забрала життя двох наших земляків. Вічна їм пам'ять та співчуття рідним.
 
Повномаштабна війна не знищила нашу людяність, а навпаки згуртувала нас. Щиро вдячний волонтерам, представникам Міжнародних організацій, рятувальникам, ЗСУ, небайдужим громадянам та всім, хто був задіяний до ліквідації підтоплення.
 
Дякую всі, хто продовжує боротися за нашу країну, аби ніколи більше не допустити подібних трагедій.
 
Колосальні виклики та випробування, що постають перед нашою країною щодня, дійсно проявили наш Баштанський край максимально зібраним, згуртованим та націленим на Перемогу. Лише чіткі та злагоджені дії всіх гілок влади та громади допоможуть здолати всі негаразди.
 
Разом до Перемоги!
 
Владислав Дмитрів, начальник Баштанської районної військової адміністрації
 
 

Всі новини →